ßßß
Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 1 godzinaCzas gotowania Passive Time1 godzina 12 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 1 godzinaCzas gotowania Passive Time1 godzina 12 godzin
Tort bezowyPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 1 godzinaCzas gotowania Passive Time1 godzina 12 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 1 godzinaCzas gotowania Passive Time1 godzina 12 godzinSkładnikiPlacki bezowe6 szt. białek250 g cukru pudru1 łyżeczka soku z cytryny(lub octu winnego)1 łyżka mąki ziemniaczanejKrem kakaowy400 g śmietany 30%250 g serka mascarpone1 łyżka cukru pudru2 łyżki kakao(gorzkie)Porcje: porcjiSposób przygotowaniaPlacki bezoweWszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 140 stopni (termoobieg). Na papierze narysować okręgi o średnicy około 10 cm (u mnie dwa na jednej blaszce i jeden na drugiej).Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier (po jednej łyżce). Zmniejszyć obroty miksera, dodać sok z cytryny, a na koniec mąkę ziemniaczaną.Masę bezową wyłożyć na narysowane koła. Piec przez godzinę w 140 stopniach. Studzić przy otwartym piekarniku, najlepiej przez nocKremŚmietanę ubić na sztywno (trzeba uważać by nie zrobić masła i maślanki).Do śmietany dodać cukier oraz kakao. Delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera. Na koniec dodać mascarpone, miksować również na małych obrotach.Masę podzielić na 3 części i przełożyć nią 3 blaty bezowe. Udekorować granatem lub innymi owocami sezonowymi. Tort nadaje się od razu do spożycia. Przechowywać w lodówce.Share this Recipe