ßßß Cookit - przepis na Tort bezowy

Tort bezowy

nazwa

Wykonanie

Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 1 godzina
Czas gotowania Passive Time
1 godzina 12 godzin
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 1 godzina
Czas gotowania Passive Time
1 godzina 12 godzin
Tort bezowy
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 1 godzina
Czas gotowania Passive Time
1 godzina 12 godzin
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 1 godzina
Czas gotowania Passive Time
1 godzina 12 godzin
Składniki
Placki bezowe
6 szt. białek
250 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny(lub octu winnego)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem kakaowy
400 g śmietany 30%
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki kakao(gorzkie)
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
Placki bezowe
Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 140 stopni (termoobieg). Na papierze narysować okręgi o średnicy około 10 cm (u mnie dwa na jednej blaszce i jeden na drugiej).
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier (po jednej łyżce). Zmniejszyć obroty miksera, dodać sok z cytryny, a na koniec mąkę ziemniaczaną.
Masę bezową wyłożyć na narysowane koła. Piec przez godzinę w 140 stopniach. Studzić przy otwartym piekarniku, najlepiej przez noc
Krem
Śmietanę ubić na sztywno (trzeba uważać by nie zrobić masła i maślanki).
Do śmietany dodać cukier oraz kakao. Delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera. Na koniec dodać mascarpone, miksować również na małych obrotach.
Masę podzielić na 3 części i przełożyć nią 3 blaty bezowe. Udekorować granatem lub innymi owocami sezonowymi. Tort nadaje się od razu do spożycia. Przechowywać w lodówce.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/tort-bezowy