Wykonanie

Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 1 godzinaCzas gotowania Passive
Time1 godzina 12 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 1 godzinaCzas gotowania Passive
Time1 godzina 12 godzin

Tort
bezowyPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 1 godzinaCzas gotowania Passive
Time1 godzina 12 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 1 godzinaCzas gotowania Passive
Time1 godzina 12 godzinSkładnikiPlacki
bezowe6 szt.
białek250 g
cukru pudru1 łyżeczka
soku z cytryny(lub
octu winnego)1 łyżka
mąki ziemniaczanejKrem
kakaowy400 g
śmietany 30%250 g
serka mascarpone1 łyżka
cukru pudru2 łyżki
kakao(gorzkie)Porcje: porcjiSposób przygotowaniaPlacki
bezoweWszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 140 stopni (termoobieg). Na papierze narysować
okręgi o średnicy około 10 cm (u mnie dwa na jednej blaszce i jeden na drugiej).
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać stopniowo
cukier (po jednej łyżce). Zmniejszyć obroty miksera, dodać
sok z cytryny, a na koniec
mąkę ziemniaczaną.Masę
bezową wyłożyć na narysowane koła. Piec przez godzinę w 140 stopniach. Studzić przy otwartym piekarniku, najlepiej przez nocKrem
Śmietanę ubić na sztywno (trzeba uważać by nie zrobić
masła i
maślanki).Do
śmietany dodać
cukier oraz
kakao. Delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera. Na koniec dodać
mascarpone, miksować również na małych obrotach.Masę podzielić na 3 części i przełożyć nią 3 blaty
bezowe. Udekorować
granatem lub innymi
owocami sezonowymi. Tort nadaje się od razu do spożycia. Przechowywać w lodówce.Share this Recipe