Wykonanie
Trufle w kształcie ziarna
kawy są bardzo
kawowe, bardzo
czekoladowe i co by nie było bardzo dobre :D Świetnie nadadzą się na różne przyjęcia w domu czy w pracy. Przyciągają wzrok, kuszą swoim wyglądem i na pewno trudno się im oprzeć. Nie są trudne w przygotowaniu, ale przygotowując je musimy się trochę pobrudzić
czekoladą. Polecam!Składniki:250 g
cukru75 ml
wody125 g
masła80 g
gorzkiej czekolady1 i 1/2 łyżki
kawy rozpuszczalnej100 g zmielonych
herbatników100 g zmielonych
orzechów włoskichPolewa:200 g
gorzkiej czekolady1 łyżka
cukru pudruszczypta
soli8 łyżek
mlekapędzelek do smarowaniaDodatkowo duża wykałaczka do szaszłyków i ew. mini papilotki do podaniaDo garnka wsyp
cukier zalej go
wodą i zagotuj. Zmniejsz płomień i pomalutku gotuj 4 minuty. Dodaj
masło,
czekoladę i
kawę. Mieszaj do połączenia się składników. Na koniec dodaj zmielone
herbatniki i
orzechy. Porządnie wymieszaj i odstaw masa w tym czasie ostygnie i zgęstnieje. Nabieraj małą łyżeczką porcję masy ( ilość mniej więcej
orzecha włoskiego) zrób kulkę a następnie lekko spłacz i uformuj jajowaty kształt. Po środku zrób wykałaczką rowek, posmaruj polewą w razie czego można jeszcze raz przejechać wykałaczką (żeby rowek był widoczny) i połóż na pergaminie do pieczenia. Poczekaj, aż polewa zastygnie. Ziarna
kawy możesz umieścić w małych papilotkach albo po prostu połóż na talerz.Polewa: Wszystkie składniki rozpuść w kąpieli
wodnej.