ßßß

Teraz pojawiło się mnóstwo zdjęć i przepisów na domowe wędliny. Nie mogło zabraknąć ich i u mnie. Proponuję Wam schab gotowany 2 razy po 5 minut. Po pierwsze proste, a po drugie bardzo smaczne. Kilka lat temu przepis znalazłam na Galerii Potraw.
Składniki:około 1 kg mięsa (schab lub filet z indyka),2 litry wody,1/3 szkl. soli,1 łyżka cukru,1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,4 ząbki czosnku,2 łyżki majonezu,inne przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedlewłasnego uznania.Przygotowanie:Wieczorem wodę wymieszać z przyprawami i majonezem. Całość zagotować i wystudzić. Rano do zimnej zalewy włożyć mięso. Doprowadzić do wrzenia i pogotować 5 minut. I w takim stanie zostawić mięso w garnku do wystudzenia (najczęściej całe 24 h). Rano powtórzyć czynność, znów doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Odstawić do ostudzenia. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjąć mięso i mamy gotową wędlinę.