Wykonanie
![](/Data/Images/zaciszekuchenne.blogspot.com\2013_slash_05_slash_schab-gotowany-2-razy-po-5-minut/l/435936499.jpg)
![](/Data/Images/zaciszekuchenne.blogspot.com\2013_slash_05_slash_schab-gotowany-2-razy-po-5-minut/l/1662278518.jpg)
Teraz pojawiło się mnóstwo zdjęć i przepisów na domowe
wędliny. Nie mogło zabraknąć ich i u mnie. Proponuję Wam
schab gotowany 2
razy po 5 minut. Po pierwsze proste, a po drugie bardzo smaczne. Kilka lat temu przepis znalazłam na Galerii Potraw.
![](/Data/Images/zaciszekuchenne.blogspot.com\2013_slash_05_slash_schab-gotowany-2-razy-po-5-minut/l/-1168521021.jpg)
![](/Data/Images/zaciszekuchenne.blogspot.com\2013_slash_05_slash_schab-gotowany-2-razy-po-5-minut/l/-1989894046.jpg)
Składniki:około 1 kg
mięsa (
schab lub
filet z indyka),2 litry
wody,1/3 szkl.
soli,1 łyżka
cukru,1/2 łyżeczki
pieprzu czarnego,1/2 łyżeczki
pieprzu ziołowego,4 ząbki
czosnku,2 łyżki
majonezu,inne
przyprawy:
liść laurowy,
ziele angielskie,
kolendra oraz inne wedlewłasnego uznania.Przygotowanie:Wieczorem
wodę wymieszać z
przyprawami i
majonezem. Całość zagotować i wystudzić. Rano do zimnej zalewy włożyć
mięso. Doprowadzić do wrzenia i pogotować 5 minut. I w takim stanie zostawić
mięso w garnku do wystudzenia (najczęściej całe 24 h). Rano powtórzyć czynność, znów doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Odstawić do ostudzenia. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjąć
mięso i mamy gotową
wędlinę.