Wykonanie
Krzew aronii odkryto około 300 lat temu na terenie dzisiejszejKanady i Stanów Zjednoczonych.Aronia z pochodzenia jest dość blisko spokrewniona zarówno z jarzębiną, jak również z jabłonią i gruszą, gdyż należy do tej samej rodziny (różowate) oraz podrodziny (
jabłkowe).W naszym
kraju uprawiana jest przede wszystkim aronia czarnoowocowa, zwana też ciemnoowocową, czy po prostu czarną.
Nie wszyscy wiedzą , że aronia uważana jest zanajzdrowszy
owoc jagodowy na świecie tzw. bombę witaminową…Czy zdajecie sobie sprawę z tego, że zawiera duże ilości witamin C, B1, B2, B6, E,składników mineralnych, antyutleniaczy i mikroelementów.Jest też jedynym tak doskonałym źródłem witaminy PP.Jej
owoce mają także działanie odżywcze i antytoksyczne.Obecność kwasu chloro genowego, który spowalnia absorpcje glukozy,sprawia , że polecana jest dla diabetyków.Jej
owoce są cennym surowcem dietetycznym i leczniczym, wręcz niezastąpionym w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych. Zawierają bogactwo związków biologicznie czynnych, w tym antocyjanów (ciemnych barwników) mających właściwości przeciwutleniające, a w konsekwencji hamujących procesy starzenia oraz zapobiegających chorobom nowotworowym. O wysokiej zawartości antocyjanów świadczy to, że nawet po stukrotnym rozcieńczeniu sok z aronii zachowuje różową barwę!
Owoce uwalniają organizm od toksyn, są pomocne w leczeniu chorób krążenia, obniżają ciśnienie
krwi, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziałają krwawieniu (np. z żołądka w chorobie wrzodowej),zmniejszają też napięcie nerwowe i stres.. Spożywanie
przetworów z aronii łagodzi skutki chemio- i radioterapii, szkodliwego promieniowania komputera, uodparnia skórę na promieniowanie UV i łagodzi dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby.Wiele
leków syntetycznych można by więc zdecydowanie odstawić i nie byłoby konieczności ich przyjmowania, gdyby spożywać aronię i ... zwracać więcej uwagi na swoją dietę.Największe stężenie aktywnych substancji występuje właśnie w świeżym soku z aronii.Zaleca się jednak spożywanie nie więcej niż szklankę dziennie.
Soki mieszane, np. z
jabłkowym chętniej
piją dzieci, ze względu na mniej cierpki smak.Surowe
owoce aronii są dość cierpkie i gorzkawe, zaś
przetwory,
nalewki,
soki, czy
dżemy smakują wyśmienicie. Przygotowanie nie jest trudne i nie wykracza poza umiejętności robienia
przetworów z innych
owoców. Największa ilość antyoksydantów i rutyny (rutozyd), zawiera świeżo wyciśnięty sok.Żeby terapia aronią przynosiła pożądany skutek trzeba zadbać o taką postać aronii, aby procedura przetwarzania zapewniała jak najmniejsze straty witamin i składników leczniczych, na których nam zależy.
Składniki na sok:3 kg świeżych
owoców aronii1.5 kg
cukrusok z 1-2
cytrynOwoce aronii umyłam i przebrałam.
Wsypałam do garnka i zasypałam
cukrem.
Gotowałam około 15 minut aż
cukier się rozpuścił i aronia puściła sok.Wlałam
sok z cytryny.
Owoce aronii trzeba teraz przetrzeć przez sitko.Ja użyłam mojej kochanej wyciskarki.
Połączyłam wyciśnięty i powstały przy gotowaniu sok.
Zagotowałam go i gotujący wlałam do słoików.Nie trzeba ich wówczas już pasteryzować.
Sok jest zdrowy i idealny do rozcieńczania go z
wodą.
Pijcie go więc na zdrowie;-)