ßßß Cookit - przepis na SOK Z ARONII

SOK Z ARONII

nazwa

Wykonanie

Krzew aronii odkryto około 300 lat temu na terenie dzisiejszej
Kanady i Stanów Zjednoczonych.
Aronia z pochodzenia jest dość blisko spokrewniona zarówno z jarzębiną, jak również z jabłonią i gruszą, gdyż należy do tej samej rodziny (różowate) oraz podrodziny (jabłkowe).
W naszym kraju uprawiana jest przede wszystkim aronia czarnoowocowa, zwana też ciemnoowocową, czy po prostu czarną.
Nie wszyscy wiedzą , że aronia uważana jest za
najzdrowszy owoc jagodowy na świecie tzw. bombę witaminową…
Czy zdajecie sobie sprawę z tego, że zawiera duże ilości witamin C, B1, B2, B6, E,
składników mineralnych, antyutleniaczy i mikroelementów.
Jest też jedynym tak doskonałym źródłem witaminy PP.
Jej owoce mają także działanie odżywcze i antytoksyczne.
Obecność kwasu chloro genowego, który spowalnia absorpcje glukozy,
sprawia , że polecana jest dla diabetyków.
Jej owoce są cennym surowcem dietetycznym i leczniczym, wręcz niezastąpionym w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych. Zawierają bogactwo związków biologicznie czynnych, w tym antocyjanów (ciemnych barwników) mających właściwości przeciwutleniające, a w konsekwencji hamujących procesy starzenia oraz zapobiegających chorobom nowotworowym. O wysokiej zawartości antocyjanów świadczy to, że nawet po stukrotnym rozcieńczeniu sok z aronii zachowuje różową barwę! Owoce uwalniają organizm od toksyn, są pomocne w leczeniu chorób krążenia, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziałają krwawieniu (np. z żołądka w chorobie wrzodowej),
zmniejszają też napięcie nerwowe i stres.
. Spożywanie przetworów z aronii łagodzi skutki chemio- i radioterapii, szkodliwego promieniowania komputera, uodparnia skórę na promieniowanie UV i łagodzi dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby.
Wiele leków syntetycznych można by więc zdecydowanie odstawić i nie byłoby konieczności ich przyjmowania, gdyby spożywać aronię i ... zwracać więcej uwagi na swoją dietę.
Największe stężenie aktywnych substancji występuje właśnie w świeżym soku z aronii.
Zaleca się jednak spożywanie nie więcej niż szklankę dziennie.
Soki mieszane, np. z jabłkowym chętniej piją dzieci, ze względu na mniej cierpki smak.
Surowe owoce aronii są dość cierpkie i gorzkawe, zaś przetwory, nalewki, soki, czy dżemy smakują wyśmienicie. Przygotowanie nie jest trudne i nie wykracza poza umiejętności robienia przetworów z innych owoców. Największa ilość antyoksydantów i rutyny (rutozyd), zawiera świeżo wyciśnięty sok.
Żeby terapia aronią przynosiła pożądany skutek trzeba zadbać o taką postać aronii, aby procedura przetwarzania zapewniała jak najmniejsze straty witamin i składników leczniczych, na których nam zależy.
Składniki na sok:
3 kg świeżych owoców aronii
1.5 kg cukru
sok z 1-2 cytryn
Owoce aronii umyłam i przebrałam.
Wsypałam do garnka i zasypałam cukrem.
Gotowałam około 15 minut aż cukier się rozpuścił i aronia puściła sok.
Wlałam sok z cytryny.
Owoce aronii trzeba teraz przetrzeć przez sitko.
Ja użyłam mojej kochanej wyciskarki.
Połączyłam wyciśnięty i powstały przy gotowaniu sok.
Zagotowałam go i gotujący wlałam do słoików.
Nie trzeba ich wówczas już pasteryzować.
Sok jest zdrowy i idealny do rozcieńczania go z wodą.
Pijcie go więc na zdrowie;-)
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2013/10/sok-z-aronii.html