Wykonanie
Wiem, wiem, spóźnione, już po Walentynkach, ale kto powiedział, że ciasto miłości działa tylko 14-go lutego? Jest tak dobre, a nazwa tak cudowna, ze powinniśmy się nim cieszyć przez cały rok, podobnie jak miłością.To przepis Chefa Gerard Yaxley, po raz pierwszy podany przez Gourmet Traveller. Ciasto miłości można nadal zjeść w wielu kawiarniach, chociażby u Ottolenghi w Londynie, w Notting Hill, a teraz czas żeby zrobiło karierę na naszym rodzimym gruncie, bo smakoszy u nas nie brakuje.Podstawowy składnik ciasta to mielone
migdały i
jogurt grecki. Ciasto jest doskonale wilgotne, o ciekawym smaku będącego kompozycją słodkiego,
migdałowego i lekko kwaśnego, a przyprawionego nutą
gałki muszkatołowej. Do wykonania go nie potrzeba żadnego specjalnego sprzętu, właściwie wystarczy miska i widelec, przygotowanie jest szybkie, a pieczenie trwa zaledwie trochę ponad pół godziny. Zakochałam się w cieście miłości.

Składniki:360g mielonych
migdałów220g
brązowego cukru120g miękkiego
masła2
jajka, lekko ubite1 łyżeczka
soli250g
jogurtu greckiego1 łyżka
gałki muszkatołowej45g
pistacji, grubo posiekanych


Jak zrobiłam:forma - torownica 26cm1. Wymieszałam
migdały,
cukier,
sól i
masło, roztarłam palcami, aż masa przypominała kruszonkę. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia. Połowę masy wyłożyłam na spód formy, wygniotłam łyżką twardą warstwę.2. Do pozostałej połowy dodałam lekko ubite
jajka,
jogurt i
gałkę muszkatołową, bardzo dobrze wymieszałam drewnianą łyżką, aż masa była kremowa. Wylałam na spód.3. Posiekanymi
pistacjami obsypałam brzeg ciasta. Piekarnik rozgrzałam do 180'C i piekłam ciasto przez 30-35 minut, aż było złociste.

Ciasto podaje się z łyżką
jogurtu greckiego.