Wykonanie
«
Żołądki drobiowe w sosie
paprykowymOgórkowy Twist | Różany Chillout »Po raz kolejny miałyśmy przyjemność spędzić babski wieczór w towarzystwie zamawianych dań z PizzaPortal.plDuży wybór restauracji sprawia, że mamy możliwość przebierać w rodzajach kuchni. Poprzednim razem testowałyśmy kuchnię włoską, a w tym wypadku padło na coś ostrzejszego – kuchnia indyjska. Przyznam, że nie jadam jej często, co jest bardzo dużym błędem, bo jest pyszna.Jednym z najpopularniejszych dań tej kuchni wydaje mi się, że jest butter chicken, to soczysty, pyszny
kurczak w
pomidorowym sosie z dodatkiem wielu aromatycznych przypraw. Kiedyś próbowałam odtworzyć ten smak, jednak domowa wersja nigdy nie dorównywała tej restauracyjnej. Specyfiką dania jest odpowiednia proporcja przypraw, przypraw dobrej jakości. Aby w nie się zaopatrzyć trzeba odwiedzić jakiś sklep z
serii smaki świata, gdyż w osiedlowym markecie raczej ich nie dostaniemy,Charakterystycznym dodatkiem (podawanym zamiennie z
ryżem) w kuchni indyjskiej są
chlebki naan z
mąki na drożdżach. Zamówiłyśmy sobie kilka wersji – razową,
maślaną oraz
czosnkową.
Maślana zdecydowanie wygrałaKuchnia indyjska to również w dużej części potrawy z pieca tandoor – w kartach restauracyjnych nazywane przydomkiem tandori. Piec taki powinien być opalany drewnem. Dania przygotowane w ten sposób są niezwykle smaczne, ponieważ przyrządzone tym sposobem nie
tracą wody i zachowują swoją soczystość.Specjalistą w tej kuchni jest Viren – to do niego muszę się udać na nauki i pewnie po takich lekcjach zaserwuję Wam własne, przyrządzone w domu potrawy

