ßßß
Składniki :
2 ząbki czosnku1 łyżka czerwonej pasty curry0,5 łyżeczki kurkumy450g mielonego z indyka100g pędów bambusa1 łyżka sosu rybnego1 łyżka jasnego sosu sojowego1 łyżka octu ryżowego1 łyżeczka cukru2 łyżki sosu sweet - chilli150g cienkiego makaronu ryżowegodymka i papryczka chilli do przybrania (opcjonalnie)oliwa do smażenia
Przygotowanie :Makaron ryżowy zalać gorącą wodą i odstawić aż zmięknie, następnie odcedzić.Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej czosnek pokrojony w cienkie plasterki aż lekko zbrązowieje. Dodać pastę curry i chwilę przesmażyć, dodać mięso i kurkumę, rozdrobnić, wymieszać i smażyć aż mięso będzie usmażone. Dodać pędy bambusa, sos rybny, sos sojowy i sos sweet-chilli oraz cukier, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać makaron i wymieszać, aby dokładnie pokrył się sosem i mięsem. Natychmiast podawać przybrane dymką i papryczką chili.
Smacznego !