Wykonanie
Słodka przekąska dla wielbicieli popularnych
kokosowych batoników, do przygotowania w dosłownie kilka minut, plus oczywiście czas chłodzenia. Wystarczy zaledwie kilka składników i na deser możecie
mieć intensywnie
kokosowe batony, zatopione w Waszej ulubionej
czekoladzie. Prawda, że brzmi obiecująco? :)Polecam :)*przepis stądSkładniki na około 12 batoników:3 szklanki
wiórków kokosowych1/2 szklanki
cukru pudru2/3 szklanki słodzonego
mleka skondensowanegookoło 300g
czekolady na polewę (u mnie pół na pół gorzka i
mleczna)Wykonanie:
Wiórki kokosowe,
cukier puder oraz
mleko skondensowane umieść w dużej misce i wymieszaj dokładnie łyżką lub szpatułką. Mikstura powinna być zwarta, ale wciąż lepka. W razie potrzeby dodaj nieco więcej
cukru lub
mleka skondensowanego.Zwilżonymi dłońmi uformuj około 12 owalnych batoników. Ułóż je na talerzu lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na około godzinę do lodówki.
Czekoladę posiekaj i umieść w żaroodpornej miseczce nad garnkiem z wrzącą
wodą. Rozpuść. Możesz to też w kuchence mikrofalowej, podgrzewając
czekoladę po 30 sekund i mieszając regularnie, aż się roztopi.Schłodzone batoniki namaczaj w rozpuszczonej
czekoladzie i układaj na kratce lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw do stężenia, po czym włóż na minimum pół godziny do lodówki.Przechowuj schłodzone.Smacznego :)