ßßß
Słodka przekąska dla wielbicieli popularnych kokosowych batoników, do przygotowania w dosłownie kilka minut, plus oczywiście czas chłodzenia. Wystarczy zaledwie kilka składników i na deser możecie mieć intensywnie kokosowe batony, zatopione w Waszej ulubionej czekoladzie. Prawda, że brzmi obiecująco? :)Polecam :)*przepis stądSkładniki na około 12 batoników:3 szklanki wiórków kokosowych1/2 szklanki cukru pudru2/3 szklanki słodzonego mleka skondensowanegookoło 300g czekolady na polewę (u mnie pół na pół gorzka i mleczna)Wykonanie:Wiórki kokosowe, cukier puder oraz mleko skondensowane umieść w dużej misce i wymieszaj dokładnie łyżką lub szpatułką. Mikstura powinna być zwarta, ale wciąż lepka. W razie potrzeby dodaj nieco więcej cukru lub mleka skondensowanego.Zwilżonymi dłońmi uformuj około 12 owalnych batoników. Ułóż je na talerzu lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na około godzinę do lodówki.Czekoladę posiekaj i umieść w żaroodpornej miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą. Rozpuść. Możesz to też w kuchence mikrofalowej, podgrzewając czekoladę po 30 sekund i mieszając regularnie, aż się roztopi.Schłodzone batoniki namaczaj w rozpuszczonej czekoladzie i układaj na kratce lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw do stężenia, po czym włóż na minimum pół godziny do lodówki.Przechowuj schłodzone.Smacznego :)