Wykonanie
<
Miodowy nektar/ grzaniec bez
alkoholuCiasto z
jabłkami szybkie bez miksera >Moja wersja batonów bounty wzbogacona została o
płatki migdałów. Bardzo pasują do
wiórków z kokosa.Z podanego niżej przepisu powstało u mnie 9 szt długich batonów.Przepis został zmodyfikowany na podstawie znalezionego w internecie przepisu w jednym z blogów kulinarnych.
Składniki:400 ml
mleka słodzonego skondensowanego200 gr
wiórków kokosowych100 gr
płatków migdałowych2 łyżeczki esencji waniliowej100 gr
cukru pudru2
czekolady gorzkie lub mix z
mlecznątrochę
mleka do polewyWykonanie:1.Do miski przelać
mleko skondensowane, esencje waniliowa,
wiórki kokosowe i
płatki migdałowe, następnie drewnianą łyżka mieszać dotąd aż powstanie bardzo gęsta masa ( taka że ciężko nam się ją będzie wyrabiać.)2.Do bardzo wąskiej foremki keksowej włożyć na dno papier pergaminowy, przełożyć naszą masę, i mokrymi rękoma dociskać masę do dna i po bokach. Nożykiem ponacinać w
masie kształty naszych batoników ( w mojej keksówce wyszło 9 długich batoników) Formę z masą wstawić do zamrażarki na 1-2 godziny aż zastygną dobrze i będą twarde.3.
Czekolady rozpuścić w kąpieli
wodnej lub zwyczajnie w rondelku cały czas mieszając i pilnując aby się nie przypaliła bo inaczej nie będzie się już nadawać.Dolać do rozpuszczonej
czekolady tyle
mleka by powstała nieco płynna polewa ale nie za rzadka, całość mieszamy aż do połączenia
mleka z
czekoladą.4.Wyciągamy formę z masą z zamrażarki, tniemy masę na batoniki według naszego wcześniejszego nacięcia ich.Każdego batonika oblewamy
czekoladą ( lub zanurzamy w rondlu z
czekoladą)Odstawiamy na talerz z papierem pergaminowym.5.Wstawiamy ponownie do zamrażarki aby
czekolada zastygła na batonikach a batoniki były zmrożone, smakują wtedy zupełnie inaczej ale bardzo dobrze.Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka ><
Miodowy nektar/ grzaniec bez
alkoholuCiasto z
jabłkami szybkie bez miksera >