ßßß





Składniki:400 ml mleka słodzonego skondensowanego200 gr wiórków kokosowych100 gr płatków migdałowych2 łyżeczki esencji waniliowej100 gr cukru pudru2 czekolady gorzkie lub mix z mlecznątrochę mleka do polewyWykonanie:1.Do miski przelać mleko skondensowane, esencje waniliowa,wiórki kokosowe i płatki migdałowe, następnie drewnianą łyżka mieszać dotąd aż powstanie bardzo gęsta masa ( taka że ciężko nam się ją będzie wyrabiać.)2.Do bardzo wąskiej foremki keksowej włożyć na dno papier pergaminowy, przełożyć naszą masę, i mokrymi rękoma dociskać masę do dna i po bokach. Nożykiem ponacinać w masie kształty naszych batoników ( w mojej keksówce wyszło 9 długich batoników) Formę z masą wstawić do zamrażarki na 1-2 godziny aż zastygną dobrze i będą twarde.3.Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub zwyczajnie w rondelku cały czas mieszając i pilnując aby się nie przypaliła bo inaczej nie będzie się już nadawać.Dolać do rozpuszczonej czekolady tyle mleka by powstała nieco płynna polewa ale nie za rzadka, całość mieszamy aż do połączenia mleka z czekoladą.4.Wyciągamy formę z masą z zamrażarki, tniemy masę na batoniki według naszego wcześniejszego nacięcia ich.Każdego batonika oblewamy czekoladą ( lub zanurzamy w rondlu z czekoladą)Odstawiamy na talerz z papierem pergaminowym.5.Wstawiamy ponownie do zamrażarki aby czekolada zastygła na batonikach a batoniki były zmrożone, smakują wtedy zupełnie inaczej ale bardzo dobrze.Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Miodowy nektar/ grzaniec bez alkoholuCiasto z jabłkami szybkie bez miksera >