ßßß Cookit - przepis na Kokosik

Kokosik

nazwa

Wykonanie

Hmm takie ciasto bez ciasta właściwie. Bardziej deser niż ciasto chociaż pieczony.
Po upieczeniu tworzą się dwie warstwy, na dole mleczna, na górze kokosowa. Ta górna smakuje mi szczególnie, bo przypomina mi bounty, które lubię. Na wierzchu koniecznie gorzka czekolada, która kontrastuje ze słodyczą reszty.
Przepis zaczerpnięty od Dorotuś .
Kokosik
Składniki:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (około 400 g)
2 jajka
125 g wiórków kokosowych
300 ml mleka
ciemna czekolada do polania
Wszystkie składniki zmiksować lub po prostu dobrze wymieszać. Masa będzie bardzo rzadka.
Formę keksówkę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej masę.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 1 godzinę i 20 minut w kąpieli wodnej. Czyli - formę wkładamy do większego naczynia, które wypełniamy wrzącą wodą do 3/4 wysokości ciasta. Można również na półkę niżej w piekarniku, postawić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą (ale wtedy boki ciasta będą spieczone). Warto w trakcie pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową, by się nie przypaliło (dopiero po pewnym czasie). Uwaga: ciasto nie rośnie.
Upieczone ciasto przestudzić, schłodzić w lodówce.
Wyjąć, polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą gorzką (70%) lub mleczną. Potrzebowałam 100 g czekolady.
Ciasto schłodzić w lodówce, by czekolada zastygła. Podawać.
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2011/08/kokosik.html