Wykonanie

Porcja na 6 kokilek:czubata łyżka sosu do pizzy* (opcjonalnie)6 czarnych
oliwek, pokrojonych w krążki3 łyżeczki posiekanych
kaparów6
suszonych pomidorów, w kostkę6
żółtek3
białka6 łyżek gęstej
śmietany 12%sól i
pieprzBiałka ubić na sztywno i połaczyć ze
śmietaną. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Kokilki wysmarować zimnym
masłem, na dnie rozsmarować pół łyżeczki sosu do pizzy, włożyć po dwie łyżki
białkowej masy, na środku masy ułożyć
żółtko, posypać
szynką parmeńską. Zapiekać 10 minut (środkowy poziom piekarnika) w 200 stopniach.Podać z ulubionym
pieczywem i łyżeczką do wyjadania.

* sos do pizzyzmiksowana puszka
pomidorów z ząbkiem
czosnku, pół pęczka
bazylii, łyżka
octu winnego,
sól morska, świeżo zmielony
pieprz; wszystkie składniki połączone i zredukowane na wolnym ogniu