Wykonanie
Waniliowa panna cotta z
galaretką z
herbaty rooibos

Panna cotta to rdzennie włoski deser którego nazwa oznacza gotującą
śmietanę i w ten właśnie sposób jest sporządzana. Wystarczy
żelatyna śmietana kremówka 30% i słodki dodatek (
cukier,
miód) …no i trochę czasu w lodówce.Ponadto to fantastyczny lekki deser dla dzieci, a przy użyciu odrobiny wyobraźni i sprzętu kuchennego możemy otrzymać panna cottę w różnych kształtach i kolorach co jeszcze bardziej ucieszy młodszych konsumentów:)Dziś propozycja panna cotty z
galaretką domowej produkcji z
herbaty rooibos. Pycha!:)500 ml
śmietany kremówki 30%‚1/2
laski wanilii4-6 łyżeczek
brązowego cukru1,5 łyżeczki
herbaty rooibos waniliowej4 łyżeczki
żelatyny spożywczejPodane składniki wystarczą do przygotowania deseru dla 8 osób1. 1,5 łyżeczki
herbaty rooibos waniliowej wsypujemy do zaparzacza i zalewamy około 500 ml wrzącej
wody.
Herbatę parzymy około 5-8 minut aż nabierze mocnego
pomarańczowego koloru. Następnie słodzimy ją 2 łyżeczkami
brązowego cukru.2. Do naparu z rooibosa wsypujemy 3 łyżeczki
żelatyny spożywczej i dokładnie mieszamy do momentu aż
żelatyna całkowicie się rozpuści.3. Tak przygotowaną
galaretkę porcjujemy np. do filiżanek bądź małych miseczek do 1/2 ich wysokości i odstawiamy do lodówki.4.W rondlu zagotowujemy
śmietanę kremówkę z
laską wanilii (z rozciętej po długości
laski wanilii wyjmujemy ziarna i razem z laską wrzucamy do
śmietany,dodajemy 2 łyżeczki
brązowego cukru i mieszamy, po zagotowaniu
śmietanę zdejmujemy z ognia, kawałki
laski wanilii wyjmujemy5. w 100 ml przegotowanej
wody rozpuszczamy 3 łyżeczki
żelatyny.6. Roztwór
żelatyny łączymy z zagotowaną
śmietaną.7. Z lodówki wyjmujemy filiżanki z
galaretką z rooibosa i dopełniamy je
śmietaną z
wanilią i
żelatyną.8. Filiżanki wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę, ewentualnie 2, do momentu aż stężeją.9. Aby sprawnie wyjąć panna cottę z filiżanek dobrze jest ich dno na chwilę zanurzyć w miseczce z wrzątkiem. Pozostaje już tylko odwrócić panna cottę, ułożyć na talerzu, polać ulubionym sosem i udekorować listkiem
mięty:)Deser ten świetnie smakuje polany sosem
pomarańczowym, tu znajdziecie przepis http://www.kulinarny-blog.pl/pomaranczowy-sos-deserowy/

