ßßß Cookit - przepis na Waniliowa panna cotta

Waniliowa panna cotta

nazwa

Wykonanie

Waniliowa panna cotta z galaretką z herbaty rooibos
Panna cotta to rdzennie włoski deser którego nazwa oznacza gotującą śmietanę i w ten właśnie sposób jest sporządzana. Wystarczy żelatyna śmietana kremówka 30% i słodki dodatek (cukier, miód) …no i trochę czasu w lodówce.
Ponadto to fantastyczny lekki deser dla dzieci, a przy użyciu odrobiny wyobraźni i sprzętu kuchennego możemy otrzymać panna cottę w różnych kształtach i kolorach co jeszcze bardziej ucieszy młodszych konsumentów:)
Dziś propozycja panna cotty z galaretką domowej produkcji z herbaty rooibos. Pycha!:)
500 ml śmietany kremówki 30%
‚1/2 laski wanilii
4-6 łyżeczek brązowego cukru
1,5 łyżeczki herbaty rooibos waniliowej
4 łyżeczki żelatyny spożywczej
Podane składniki wystarczą do przygotowania deseru dla 8 osób
1. 1,5 łyżeczki herbaty rooibos waniliowej wsypujemy do zaparzacza i zalewamy około 500 ml wrzącej wody. Herbatę parzymy około 5-8 minut aż nabierze mocnego pomarańczowego koloru. Następnie słodzimy ją 2 łyżeczkami brązowego cukru.
2. Do naparu z rooibosa wsypujemy 3 łyżeczki żelatyny spożywczej i dokładnie mieszamy do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
3. Tak przygotowaną galaretkę porcjujemy np. do filiżanek bądź małych miseczek do 1/2 ich wysokości i odstawiamy do lodówki.
4.W rondlu zagotowujemy śmietanę kremówkę z laską wanilii (z rozciętej po długości laski wanilii wyjmujemy ziarna i razem z laską wrzucamy do śmietany,dodajemy 2 łyżeczki brązowego cukru i mieszamy, po zagotowaniu śmietanę zdejmujemy z ognia, kawałki laski wanilii wyjmujemy
5. w 100 ml przegotowanej wody rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny.
6. Roztwór żelatyny łączymy z zagotowaną śmietaną.
7. Z lodówki wyjmujemy filiżanki z galaretką z rooibosa i dopełniamy je śmietaną z wanilią i żelatyną.
8. Filiżanki wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę, ewentualnie 2, do momentu aż stężeją.
9. Aby sprawnie wyjąć panna cottę z filiżanek dobrze jest ich dno na chwilę zanurzyć w miseczce z wrzątkiem. Pozostaje już tylko odwrócić panna cottę, ułożyć na talerzu, polać ulubionym sosem i udekorować listkiem mięty:)
Deser ten świetnie smakuje polany sosem pomarańczowym, tu znajdziecie przepis http://www.kulinarny-blog.pl/pomaranczowy-sos-deserowy/
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/waniliowa-panna-cotta