ßßß Cookit - przepis na Tatar wołowy – befsztyk tatarski

Tatar wołowy – befsztyk tatarski

nazwa

Wykonanie

Tatar z polędwicy wołowej nazywany inaczej befsztykiem tatarskim jest najpopularniejszą na świecie przystawką z surowej wołowiny, dorównuje mu jedynie carpaccio. Tatar świetnie komponuje się z korniszonami, cebulą i marynowanymi grzybami oraz surowym żółtkiem – to nieodłączne elementy tej przystawki. Przy kieliszku wysokoprocentowego alkoholu jest niezrównanym zawodnikiem:)
Przygotowując tatara należy bezwzględnie pamiętać o zachowaniu higieny zwłaszcza pracując z surowymi jajkami i mięsem. Najbardziej ryzykownym produktem są surowe jaja (salmonella), stąd należy jajko przed użyciem zanurzyć we wrzątku. Mięso musi być wysokiej jakości – najlepsza jest polędwica wołowa oraz jak najświeższe. Tatara należy spożyć zaraz po przygotowaniu. Jeśli od przyjścia gości dzieli nas godzina czasu, niech ten czas tatar spędzi w lodówce!!
Do sporządzenia befsztyka tatarskiego potrzebne będą:
150 g polędwicy wołowej
6 marynowanych pieczarek (lub innych grzybów: kurki, podgrzybki)
1 średni korniszon
1/2 małej czerwonej cebuli
1 jajko
1 łyżeczka musztardy dijon
20-50 ml wody niegazowanej
2 kromki pieczywa razowego
sól, pieprz świeżo zmielony
Polędwicę wołową (koniecznie jak najświeższą i dobrze schłodzoną) za pomocą bardzo ostrego noża drobno siekamy – ten sposób najlepiej wydobywa smak surowej wołowiny mimo że jest dość pracochłonny, to szczególnie go polecam. Alternatywą dla siekania mięsa jest jego zmielenie na maszynce do mięsa.
Rozdrobnioną wołowinę łączymy z kilkoma łyżkami wody niegazowanej aby nadać pulchności potrawie. Dodajemy również 1 łyżeczkę musztardy dijon oraz sól i świeżo zmielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
Pieczarki, cebulę i korniszony kroimy według uznania. Najczęściej praktykowaną metodą jest pokrojenie w drobną kostkę. Można jednak tatara zjeść na chlebie z ułożonym w słupkach korniszonem, polówką pieczarki i plastrem cebuli. Tu można naprawdę wykazać się dowolnością.
Befsztyk tatarski serwujemy z żółtkiem jaja oraz z razowym pieczywem z masłem lub bez. Świeżo zmielony pieprz to konieczność!
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/tatar-wolowy-befsztyk-tatarski