Wykonanie
Omlet to danie niesamowitych i nieomalże nieskończonych możliwości. Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, jest zdrowe i lekkie, a jednocześnie bardzo sycące. Jest tak uniwersalne, że można je serwować o każdej
porze dnia, z dowolnymi, ulubionymi dodatkami.Znany już w starożytności - omlet, stał się bardziej popularny od XVII wieku, kiedy to jego recepturę ulepszono we Francji. Może być podawany słodki lub wytrawny i nieomalże każdy
kraj na świecie ma na niego indywidualną, unikalną recepturę.Ja pamiętam z dzieciństwa omlet jaki przygotowywała mi babcia, był gruby, puszysty i podawany koniecznie z domową
konfiturą z
czarnej porzeczki. To było przysłowiowe niebo w gębie ;)Dziś jednak chiałabym zaproponować Wam nieco inny omlet niż ten babciny (na niego też przyjdzie czas) - wytrawny, złożony na pół, z dodatkiem
pieczarek .

Składniki:3
jajka3 łyżki
wodykilka
pieczarekmasło do smażenia
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki obrać i pokroić w kawałki wielkości kęsa. Na patelni roztopić
masło i przesmażyć na nim
pieczarki, aż nieco zmiękną, doprawić do smaku
solą.
Jajka dokładnie roztrzepać w miseczce z trzema łyżkami zimnej
wody,
solą i
pieprzem.Na patelni roztopić
masło, wlać
jajka i smażyć aż spód się zrumieni, a wierzch będzie galaretowaty. W czasie smażenia, boki omletu można podważać nożem i przechylając patelnię, sprawić aby nieusmażone
jajko z wierzchu spłynęło na spód. Pod sam koniec, na połowę omleta położyć przesmażone
pieczarki, omlet złożyć na pół, nieco przycisnąć i jeszcze chwilę smażyć. Przełożyć na talerz i natychmiast podawać.

Smacznego !