ßßß Cookit - przepis na Omlet z pieczarkami

Omlet z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Omlet to danie niesamowitych i nieomalże nieskończonych możliwości. Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, jest zdrowe i lekkie, a jednocześnie bardzo sycące. Jest tak uniwersalne, że można je serwować o każdej porze dnia, z dowolnymi, ulubionymi dodatkami.
Znany już w starożytności - omlet, stał się bardziej popularny od XVII wieku, kiedy to jego recepturę ulepszono we Francji. Może być podawany słodki lub wytrawny i nieomalże każdy kraj na świecie ma na niego indywidualną, unikalną recepturę.
Ja pamiętam z dzieciństwa omlet jaki przygotowywała mi babcia, był gruby, puszysty i podawany koniecznie z domową konfiturą z czarnej porzeczki. To było przysłowiowe niebo w gębie ;)
Dziś jednak chiałabym zaproponować Wam nieco inny omlet niż ten babciny (na niego też przyjdzie czas) - wytrawny, złożony na pół, z dodatkiem pieczarek .
Składniki:
3 jajka
3 łyżki wody
kilka pieczarek
masło do smażenia
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki obrać i pokroić w kawałki wielkości kęsa. Na patelni roztopić masło i przesmażyć na nim pieczarki, aż nieco zmiękną, doprawić do smaku solą.
Jajka dokładnie roztrzepać w miseczce z trzema łyżkami zimnej wody, solą i pieprzem.
Na patelni roztopić masło, wlać jajka i smażyć aż spód się zrumieni, a wierzch będzie galaretowaty. W czasie smażenia, boki omletu można podważać nożem i przechylając patelnię, sprawić aby nieusmażone jajko z wierzchu spłynęło na spód. Pod sam koniec, na połowę omleta położyć przesmażone pieczarki, omlet złożyć na pół, nieco przycisnąć i jeszcze chwilę smażyć. Przełożyć na talerz i natychmiast podawać.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2013/07/omlet-z-pieczarkami.html