Wykonanie
Sałatka biała
rzodkiew,
żółty ser i
olej lnianyDziś kilka słów o dwóch ciekawych w smaku ale również bardzo wartościowych żywieniowo składnikach. A mianowicie o BIAŁEJ RZODKWI i
OLEJU LNIANYM.Biała
rzodkiew inaczej Daikon jest warzywem powszechnie używanym w kuchni japońskiej. Japończycy od dawna cenią ją za jej wspaniałe, bakterio i grzybobójcze właściwości jak też właściwości oczyszczające organizm m.in z toksyn i metali ciężkich. Warzywo to w Japonii najczęściej podawane jest jako przystawka przed daniem głównym, gdyż pomaga ono organizmowi strawić ciężkostrawne, tłuste dania, a dodatkowo w 100 g zawiera tylko 20 kcal, stąd wszechobecna powinna być w menu osób dbających a szczupłą sylwetkę. W smaku biała
rzodkiew jest ostra ale też soczysta i lekko słodkawa stąd świetnie komponuje się z innymi warzywami i białkowymi dodatkami i nie wymaga przy tym dużego dodatku pzrypraw.
Olej lniany z kolei to bogactwo Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT), które to zapewniają mu szereg prozdrowotnych właściwości. Regularne stosowanie
oleju lnianego (2 łyżki stołowe dziennie) podnosi odporność organizmu oraz zapewnia mu ochronę przed chorobami
serca i chorobami naczyń krwionośnych.
Olej lniany posiada również właściwości regenerujące błony śluzowe przewodu pokarmowego. Oczyszcza skórę, wygładza ją, ułatwia leczenie chorób skóry. Naturalnie też natłuszcza i wzmacnia skórę i włosy.Polecam stronę zdrowy-
olej.p l gdzie możecie zakupić dobrej jakości, tłoczony na zimno
olej lniany i nie tylko:)50 g białej rzodkwi50 g
żółtego sera (
mozzarella, gouda)2 garście
roszponki2
kiszone ogórki6 czarnych
oliwek2 łyżki
oleju lnianego (polecam stronę gdzie można zakupić dobrej jakości, tłoczony na zimno
olej lniany zdrowy-
olej.pl)świeżo zmielony
pieprzPodane proporcje wystarczą do przygotowania sałatki dla 1 osoby.
Roszponkę myjemy pod bieżącą
wodą, odcinamy korzonki i osuszamy ręcznikiem papierowym lub suszymy w suszarce do
sałaty.Obraną białą
rzodkiew kropimy w słupki,
ogórki kiszone również kroimy w słupki.Na talerzu układamy
roszponkę, oraz
rzodkiew i
ogórki. Posypujemy
czarnymi oliwkami, świeżo zmielonym
pieprzem oraz startym
żółtym serem. Na koniec całość polewamy
olejem lnianym.…i gotowe.


