ßßß Cookit - przepis na Sałatka biała rzodkiew, żółty ser i olej lniany

Sałatka biała rzodkiew, żółty ser i olej lniany

nazwa

Wykonanie

Sałatka biała rzodkiew, żółty ser i olej lniany
Dziś kilka słów o dwóch ciekawych w smaku ale również bardzo wartościowych żywieniowo składnikach. A mianowicie o BIAŁEJ RZODKWI i OLEJU LNIANYM.
Biała rzodkiew inaczej Daikon jest warzywem powszechnie używanym w kuchni japońskiej. Japończycy od dawna cenią ją za jej wspaniałe, bakterio i grzybobójcze właściwości jak też właściwości oczyszczające organizm m.in z toksyn i metali ciężkich. Warzywo to w Japonii najczęściej podawane jest jako przystawka przed daniem głównym, gdyż pomaga ono organizmowi strawić ciężkostrawne, tłuste dania, a dodatkowo w 100 g zawiera tylko 20 kcal, stąd wszechobecna powinna być w menu osób dbających a szczupłą sylwetkę. W smaku biała rzodkiew jest ostra ale też soczysta i lekko słodkawa stąd świetnie komponuje się z innymi warzywami i białkowymi dodatkami i nie wymaga przy tym dużego dodatku pzrypraw.
Olej lniany z kolei to bogactwo Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT), które to zapewniają mu szereg prozdrowotnych właściwości. Regularne stosowanie oleju lnianego (2 łyżki stołowe dziennie) podnosi odporność organizmu oraz zapewnia mu ochronę przed chorobami serca i chorobami naczyń krwionośnych. Olej lniany posiada również właściwości regenerujące błony śluzowe przewodu pokarmowego. Oczyszcza skórę, wygładza ją, ułatwia leczenie chorób skóry. Naturalnie też natłuszcza i wzmacnia skórę i włosy.
Polecam stronę zdrowy-olej.p l gdzie możecie zakupić dobrej jakości, tłoczony na zimno olej lniany i nie tylko:)
50 g białej rzodkwi
50 g żółtego sera (mozzarella, gouda)
2 garście roszponki
2 kiszone ogórki
6 czarnych oliwek
2 łyżki oleju lnianego (polecam stronę gdzie można zakupić dobrej jakości, tłoczony na zimno olej lniany zdrowy-olej.pl)
świeżo zmielony pieprz
Podane proporcje wystarczą do przygotowania sałatki dla 1 osoby.
Roszponkę myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy korzonki i osuszamy ręcznikiem papierowym lub suszymy w suszarce do sałaty.
Obraną białą rzodkiew kropimy w słupki, ogórki kiszone również kroimy w słupki.
Na talerzu układamy roszponkę, oraz rzodkiew i ogórki. Posypujemy czarnymi oliwkami, świeżo zmielonym pieprzem oraz startym żółtym serem. Na koniec całość polewamy olejem lnianym.
…i gotowe.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/salatka-z-biala-rzodkwia-zoltym-serem-i-olejem-lnianym