ßßß
Pieczone jesienne warzywa z fetą i świeżym rozmarynemDanie to jest ciekawą propozycją innego niż zwykle podania warzyw takich jak cukinia, papryka, bakłażan i ogórek. Nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu, a ze świeżym rozmarynem, który nada daniu wyrazistości oraz fetą o słonym posmaku smakuje naprawdę rewelacyjnie.Warzywa tak przygotowane można podawać same lub jako dodatek do dania głównego.Składniki1/2 średniej cukinii1/2 średniego bakłażana1 mały ogórek1 czerwona papryka150 g sera feta4 łyżki oliwy z oliwekkilka gałązek świeżego rozmarynusól, pieprzPodane proporcje wystarczą do przygotowania porcji warzyw dla 3 osób.PrzygotowanieWarzywa ( cukinię, bakłażana, paprykę i ogórka) myjemy i kroimy na okoł0 5-8 mlimetrowe plastry. Warzywa posypujemy szczyptą soli i układamy naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym jak na zdjęciu poniżej.Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek .Fetę kroimy w cienkie słupki i układamy w naczyniu na warzywach. Całość obsypujemy pieprzem oraz gałązkami świeżego rozmarynu.Pieczemy w rozgrzanym do 160-170 St. C piekarniku około 30 minut.Serwujemy gorące jako dodatek do dania głównego lub gorąca przystawka.

