ßßß
Składniki ciasta:500 g mąki krupczatki7 żółtek1 szklanka ciepłego mleka90 g cukru120 g roztopionego masła60 g drożdży1 łyżka spirytusu lub octu1 łyżka wódki smakowej np. orzechowej lub waniliowej100 g cukru pudru do posypaniatłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)Składniki na glazurę:20 g masła3 łyżki miodu1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej (około 50 -80 g)sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczyZ 1/4 ilości mąki, drożdży i 1/2 szklanki ciepłego mleka sporządzamy rozczyn dokładnie wszystko mieszając i odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. Gdy rozczyn zacznie opadać znaczy że jest już gotowy.Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do rozczynu, do miski dodajemy również pozostałą część mąki, resztę mleka, łyżkę spirytusu, łyżkę wódki orzechowej. Całość dobrze wyrabiamy, a pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło i wyrabiamy do momentu aż ciasto straci połysk i zacznie odchodzić od dłoni i dna miski.Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na okolo 1-1 , 5 godziny. Ciasto powinno rosnąć do momentu aż podwoi swoją objętość.Następnie ciasto wykładamy na obsypaną mąką stolnicę, dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na placek o grubości 2-3 cm. Z każdego placka szklanką wycinamy okręgi, na każdym okręgu np. nakrętką o średnicy 1,5-2 cm wycinamy małe okręgi tak by ciasto uzyskało formę oponek. Oponki układamy na tacy lub papierze pergaminowym obsypanym mąką, do wyrośnięcia czyli na około 15-20 minut.Oponki smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu (smalec) około 5-8 minut. Oponki w garnku czy rondlu powinny swobodnie pływać, nie stykając się ze sobą. Po usmażeniu oponki wyjmujemy na bibułę lub ręcznik papierowy aby odsączyć je z tłuszczu.Przygotowanie glazuryW rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego 3 łyżki miodu, energicznie mieszamy ruzgową trzepaczką. Po kilku minutach dodajemy sok wyciśnięty z połowy pomarańczy i pomarańczową kandyzowaną skórkę i trzymamy na wolnym ogniu aż ilość płynu zmniejszy się znacznie a glazura uzyska gęstą, lejącą sią konsystencję, cały czas mieszamy.Gorącą glazurą z cząstkami pomarańczy polewamy oponki, następnie układamy je na półmisku.I gotowe!