Wykonanie

Mrożona
herbata domowej produkcji to fantastyczna alternatywa dla gotowych mrożonych
herbat typu ice tea, których przemysł spożywczy produkuje i promuje coraz więcej. Pamiętajmy, że aby zamknąć coś na dłużej (jak
herbatę w butelce czy cokolwiek innego,
dżemy,
konfitury, sosy) należy do tego czegoś dodać jeszcze coś co pozwoli na dłuższe przechowywanie czyli konserwanty,
cukier. Nie twierdzę, że wszystkie produkty tego typu są faszerowane chemią, aczkolwiek
cukrem a i owszem! ale tu głównie chodzi o wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych. Czyli dla przykładu parzę
herbatę, dodaję
miód lub sok z
malin i/lub
sok z cytryny czy
pomarańczy, przelewam do butelki i pakuję dziecku do plecaka. Proste! Tylko rzadko kto tak robi, nie wiedzieć
czemu bo to tańszy i zdrowszy sposób aby nasze dzieci oprócz
cukru i aromatu w butelce miały również trochę witamin, antyoksydantów oraz prawdziwego smaku letnich
owoców.1 łyżeczka
herbaty rooibos z
miodem i
cytrynągarść świeżych
malin6-8 listków świeżej
mięty6-8 kostek
loduewentualnie
miód choć
herbata ta sama w sobie zawiera dużo
słodyczyPodane składniki wystarczą do przygotowania
herbaty dla 1 osobyPrzygotowanieW zaparzaczu umieszczamy 1 łyżeczkę rooibosa z
miodem i
cytryną i zalewamy 200 ml wrzątku. Rooibos ma to do siebie, że w odróżnieniu od innych
herbat nie
traci swoich właściwości pod wpływem wysokiej temperatury. Więcej informacji o tej herbacie i jej właściwościach tuhttp://www.kulinarny-blog.pl/herbata-rooibos-czym-jest-i-co-warto-o-niej-wiedziec/
Herbatę odstawiamy do wystygnięcia (jeżeli ma być przygotowana dla dzieci) lub od razu zasypujemy
lodem jeżeli ma być mocno zimnym, chłodzącym letnim
napojem.Dodajemy listki
mięty oraz garść świeżych
malin.I gotowe.Jeżeli lubimy słodsze
herbaty to
miód powinniśmy dodać gdy
herbata będzie letnia, tak by nie stracił on swoich właściwości w styczności z wrzątkiem (
miód to produkt wrażliwy na wysoką temperaturę).




