Wykonanie
Mrożona
herbata rooibos z
miętą i
cytrynąLatem szczególnie powinniśmy zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Upały sprzyjają szybszemu odwadnianiu organizmu, dlatego wychodząc z domu pamiętajmy aby
mieć przy sobie butelkę
wody mineralnej. Innym sposobem nawadniania organizmu i wzbogacania go tym samym w cenne składniki są różnego rodzaju mrożone
herbaty. Najlepsze – bo o znanym, naturalnym składzie są te własnej, domowej produkcji. W przygotowaniu są
banalne a ich składniki jak
miód,
cytryna,
mięta,
melisa,
limonka itp. sprawią, że taki
napój nie tylko nas ochłodzi ale również orzeźwi i
doda energii.
Herbata rooibos szczególnie polecana jest do sporządzania tego typu
napojów, gdyż nie zawiera garbników ani teiny dzięki
czemu może być
pita bez ograniczeń przez zarówno dzieci jak też osoby starsze i kobiety w ciąży i karmiące.Więcej o rooibosie na http://www.kulinarny-blog.pl/herbata-rooibos-czym-jest-i-co-warto-o-niej-wiedziec/Do przygotowania mrożonej
herbaty rooibos z
miętą i
cytryną potrzebne będą:2 łyżeczki
herbaty rooibos z
miodem i
cytryną dostępnej na kipersmaku.pl1
cytryna8-10 listków
miętyewentualnie 1 łyżka
miodulódPodane składniki wystarczą do przygotowania około 1 – 1,2 l mrożonej
herbatyDo 1,5 litrowego dzbanka wkładamy zaparzacz z 2 łyżeczkami
herbaty rooibos.
Herbatę zalewamy 1-1,2 litrem wrzącej
wody, w zależności jak intensywną
herbatę chcemy uzyskać. Parzymy około 5-8 minut. Gdy napar będzie gotowy wyjmujemy zaparzacz i odstawiamy
herbatę na jakieś 10 minut aby wystygła. Następnie, jeżeli preferujemy słodsze
napoje słodzimy
herbatę 1 lub 2 łyżkami
miodu w zależności od tego czy ma być mniej lub bardziej słodka. Do dzbanka wkładamy kilka listków
mięty i 4 plastry
cytryny.Filiżanki napełniamy
lodem, do każdej wkładamy plaster
cytryny oraz listek
mięty.
Herbatę porcjujemy do filiżanek.Zastawa: dzbanek i filiżanki dostępne na kipersmaku.pl