Wykonanie
Szklanka gorącej
herbaty z
cytryną w chłody jesienny czy zimowy wieczór to klasyka. Natomiast latem ten rozgrzewający
napój zamienia się u mnie w mrożoną
herbatę, która fantastycznie chłodzi i dodaje przyjemnego orzeźwienia w duszne i
słoneczne dni. Przygotowanie jej to prościzna i w dużej mierze zależy od waszego gustu. Poniżej przedstawiam moją ulubioną wersję, ale jaka jest Wasz?składniki:4 szklanki
wodykilka łyżeczek suszonej
herbatyulubionego smakukilka plasterków
cytrynylistki świeżej
miętykilka łyżek
miodudużo kostek
loduWykonanie jest banalnie proste. Wystarczy zagotować
wodę w rondlu, dodać
herbatę i dobrze wymieszać. Następnie rondel umieścić na średnim ogniu, dodać
miód, listki świeżej
mięty. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
Herbatę przelać do dzbanka i przechowywać w lodówce. Podawać z plasterkami
cytryny, listkami świeżej
mięty i dużą ilością kostek
lodu.Smacznego! :)