ßßß
Szklanka gorącej herbaty z cytryną w chłody jesienny czy zimowy wieczór to klasyka. Natomiast latem ten rozgrzewający napój zamienia się u mnie w mrożoną herbatę, która fantastycznie chłodzi i dodaje przyjemnego orzeźwienia w duszne i słoneczne dni. Przygotowanie jej to prościzna i w dużej mierze zależy od waszego gustu. Poniżej przedstawiam moją ulubioną wersję, ale jaka jest Wasz?składniki:4 szklanki wodykilka łyżeczek suszonej herbatyulubionego smakukilka plasterków cytrynylistki świeżej miętykilka łyżek miodudużo kostek loduWykonanie jest banalnie proste. Wystarczy zagotować wodę w rondlu, dodać herbatę i dobrze wymieszać. Następnie rondel umieścić na średnim ogniu, dodać miód, listki świeżej mięty. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Herbatę przelać do dzbanka i przechowywać w lodówce. Podawać z plasterkami cytryny, listkami świeżej mięty i dużą ilością kostek lodu.Smacznego! :)