Wykonanie
Gnocchi (kopytka) z
wędzonym łososiem i prażonymi
pestkami dyni
Aby zrobić idealne gnocchi czyli kopytka warto poznać kilka ważnych zasad i tu odsyłam do wpisu Jak zrobić idealne włoskie gnocchi??Gnocchi z
wędzonym łososiem i
pestkami dyni to propozycja sytego dania ziemniaczano-mącznego mogącego z powodzeniem zastąpić tradycyjny obiad. Danie to wzbogaciłam o wartościowe składniki zamieniając zwykłą białą
mąkę mąką z pełnego przemiału. Walory smakowe wydobywają natomiast świeże
zioła, prażone
pestki dyni oraz dodany do masy ziemniaczanej
parmezan.Smakują nieziemsko…. Polecam !GNOCCHI KOPYTKA – Składniki1 kg
ziemniaków20 g startego na małych oczkach
parmezanuokoło 200 g
mąki pełnoziarnistej1
jajkoszczypta
soli400 g
wędzonego łososiakilka gałązek świeżego
oregano lub
bazylii150 g pestek z dyni.Podane składniki wystarczą do przygotowania kopytek dla 6 osób.GNOCCHI KOPYTKA – PrzygotowanieZ ugotowanych i zmielonych
ziemniaków,
mąki, startego
parmezanu,
jajka i szczypty
soli wyrabiamy ciasto.Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej części dłońmi formujemy długi „wałek”:) i skośnie odkrawamy od niego równe kawałki ciasta -gnocchi.Gnocchi gotujemy w dużej ilości wrzącej, osolonej
wody do momentu aż wypłyną na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na półmisek. Kopytka skrapiamy
oliwa z oliwek, aby się nie skleiły.Na suchej patelni prażymy
pestki dyni, gdy lekko się zarumienią dodajemy do nich kopytka (na jedną porcję około 200 g) i podsmażamy aż kopytka nabiorą złotego koloru.Kopytka z
pestkami dyni przekładamy na talerz i układamy na nich kawałki
wędzonego łososia.Dekorujemy listkami świeżego
oregano lub
bazylii.Inspiracją do stworzenia tego wpisu była lektura książki „Mamma Mia” Prawdziwa kuchnia włoska Cristiny Bottari.


