ßßß Cookit - przepis na GNOCCHI KOPYTKA

GNOCCHI KOPYTKA

nazwa

Wykonanie

Gnocchi (kopytka) z wędzonym łososiem i prażonymi pestkami dyni
Aby zrobić idealne gnocchi czyli kopytka warto poznać kilka ważnych zasad i tu odsyłam do wpisu Jak zrobić idealne włoskie gnocchi??
Gnocchi z wędzonym łososiem i pestkami dyni to propozycja sytego dania ziemniaczano-mącznego mogącego z powodzeniem zastąpić tradycyjny obiad. Danie to wzbogaciłam o wartościowe składniki zamieniając zwykłą białą mąkę mąką z pełnego przemiału. Walory smakowe wydobywają natomiast świeże zioła, prażone pestki dyni oraz dodany do masy ziemniaczanej parmezan.
Smakują nieziemsko…. Polecam !
GNOCCHI KOPYTKA – Składniki
1 kg ziemniaków
20 g startego na małych oczkach parmezanu
około 200 g mąki pełnoziarnistej
1 jajko
szczypta soli
400 g wędzonego łososia
kilka gałązek świeżego oregano lub bazylii
150 g pestek z dyni.
Podane składniki wystarczą do przygotowania kopytek dla 6 osób.
GNOCCHI KOPYTKA – Przygotowanie
Z ugotowanych i zmielonych ziemniaków, mąki, startego parmezanu, jajka i szczypty soli wyrabiamy ciasto.
Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej części dłońmi formujemy długi „wałek”:) i skośnie odkrawamy od niego równe kawałki ciasta -gnocchi.
Gnocchi gotujemy w dużej ilości wrzącej, osolonej wody do momentu aż wypłyną na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na półmisek. Kopytka skrapiamy oliwa z oliwek, aby się nie skleiły.
Na suchej patelni prażymy pestki dyni, gdy lekko się zarumienią dodajemy do nich kopytka (na jedną porcję około 200 g) i podsmażamy aż kopytka nabiorą złotego koloru.
Kopytka z pestkami dyni przekładamy na talerz i układamy na nich kawałki wędzonego łososia.
Dekorujemy listkami świeżego oregano lub bazylii.
Inspiracją do stworzenia tego wpisu była lektura książki „Mamma Mia” Prawdziwa kuchnia włoska Cristiny Bottari.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/gnocchi-kopytka