Wykonanie

Zapewne każdy z was w swoim dzieciństwie jadał odsmażany przez mamę czy babcię czerstwy
chleb w
jajku. Nawet obecnie jest to jeden ze sposobów na unikanie marnowania żywności, z czym zapewne boryka się wiele rodzin.Jeśli do takiego śniadania dodamy
owoc lub warzywo to stanie się ono świetnym, pełnowartościowym śniadaniem dla naszego dziecka.
Pieczywo pełnoziarniste,
mleko,
jajko,
mąka z
orzechów i
natka pietruszki – cóż chcieć więcej!Zwykłą
mąkę w tym przepisie zastąpiłam
mąką uzyskaną ze zmielenia
orzechów. Ja użyłam ziemnych, niesolonych. Z powodzeniem można zastąpić je
migdałami lub
orzechami włoskimi. Każde z nich to bogate źrodło minerałów, zwłaszcza magnezu, oraz kwasów tłuszczowych omega-3.
Wędzony łosoś to dodatkowe źródło kwasów omega-3, a
natka pietruszki – nieocenione źródło witaminy C.Do przygotowania tego niezwykle prostego i smacznego śniadania potrzebne będą:4-6 kromek
razowego pieczywa (czerstwego)2
jajka1/2 szklanki
mleka200 g
orzechów (ziemne,
migdały lub włoskie)1/3 pęczka
natki pietruszki100 g
wedzonego łososiasól,
pieprz do smakuZ
pieczywa odkrajamy skórkę, lub za pomocą obręczy np. do formowania tatara wykrawamy z kromek
okręgi.
Orzechy mielimy na drobną mączkę, można zrobić to dzień wcześniej i zostawić do przesuszenia, np na gazecie w ciepłym miejscu –
mąka musi być sucha i sypka, dzieki temu
pieczywo po usmażeniu będzie chrupiące.Do miski wlewamy 1/2 szklanki
mleka.Do drugiej miski wsypujemy
mąkę orzechowąW tzreciej misce roztrzepujemy
jajko z dodatkiem posiekanej
natki pietruszki,
pieprzem i odrobiną
soli.
Pieczywo moczymy w
mleku z jednej i drugiej strony, ale tylko chwilę by nie nasiąkło zbyt mocno, następnie obtaczamy w
mące z
orzechów oraz w
jajku, rownież z dwoch stron. Tak przygotowane
pieczywo smażymy kilka minut z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu, ale na średnim ogniu.Podajemy gorące z ułożonym na wierzchu
wędzonym łososiem. Dekorujemy gałązką
natki pietruszki.

