ßßß
Zapewne każdy z was w swoim dzieciństwie jadał odsmażany przez mamę czy babcię czerstwy chleb w jajku. Nawet obecnie jest to jeden ze sposobów na unikanie marnowania żywności, z czym zapewne boryka się wiele rodzin.Jeśli do takiego śniadania dodamy owoc lub warzywo to stanie się ono świetnym, pełnowartościowym śniadaniem dla naszego dziecka. Pieczywo pełnoziarniste, mleko, jajko, mąka z orzechów i natka pietruszki – cóż chcieć więcej!Zwykłą mąkę w tym przepisie zastąpiłam mąką uzyskaną ze zmielenia orzechów. Ja użyłam ziemnych, niesolonych. Z powodzeniem można zastąpić je migdałami lub orzechami włoskimi. Każde z nich to bogate źrodło minerałów, zwłaszcza magnezu, oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Wędzony łosoś to dodatkowe źródło kwasów omega-3, a natka pietruszki – nieocenione źródło witaminy C.Do przygotowania tego niezwykle prostego i smacznego śniadania potrzebne będą:4-6 kromek razowego pieczywa (czerstwego)2 jajka1/2 szklanki mleka200 g orzechów (ziemne, migdały lub włoskie)1/3 pęczka natki pietruszki100 g wedzonego łososiasól, pieprz do smakuZ pieczywa odkrajamy skórkę, lub za pomocą obręczy np. do formowania tatara wykrawamy z kromek okręgi.Orzechy mielimy na drobną mączkę, można zrobić to dzień wcześniej i zostawić do przesuszenia, np na gazecie w ciepłym miejscu – mąka musi być sucha i sypka, dzieki temu pieczywo po usmażeniu będzie chrupiące.Do miski wlewamy 1/2 szklanki mleka.Do drugiej miski wsypujemy mąkę orzechowąW tzreciej misce roztrzepujemy jajko z dodatkiem posiekanej natki pietruszki, pieprzem i odrobiną soli.Pieczywo moczymy w mleku z jednej i drugiej strony, ale tylko chwilę by nie nasiąkło zbyt mocno, następnie obtaczamy w mące z orzechów oraz w jajku, rownież z dwoch stron. Tak przygotowane pieczywo smażymy kilka minut z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu, ale na średnim ogniu.Podajemy gorące z ułożonym na wierzchu wędzonym łososiem. Dekorujemy gałązką natki pietruszki.
