ßßß
Składniki: (na 2 blaszki pierniczków)100 g miękkiego masła3/4 łyżeczki kakao (do ciast)1/4 szklanki płynnego miodu1/3 szklanki cukru pudru1 jajko klasy L2 1/4 szklanki mąki pszennej + do podsypania podczas wałkowania1 łyżeczka sodyPrzygotowanie:Do miski wlewamy 1/4 szklanki płynnego (!) miodu. Dodajemy mąkę, miękkie masło, kakao, cukier puder, sodę i całe jajko. Doradzam masło dodawać np. łyżką, aby nie było w jednym kawałku. Ułatwi to późniejsze wyrabianie ciasta.Wszystko zagniatamy ręką, tak długo aż utworzymy z ciasta jednolitą kulę.Stolnicę posypujemy delikatnie mąką. Odrywamy kawek ciasta i rozwałkowujemy na grubość od 3 mm do 5 mm. Im pierniczki grubsze, tym bardziej puszyste i miękkie po upieczeniu.Wykrawamy dowolne wzory. Można również odrywać po kawałku ciasta i tworzyć w dłoniach kulki, które potem spłaszczamy.Pierniczki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 12 minut * w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkowym poziomie. Z podanych składników powinny nam wyjść dwie blaszki pierniczków (ilość uzależniona od wielkości pierniczków jakie wykroimy). Upieczone ciasteczka wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia.Pierniczki są miękkie i puszyste, nadają się od razu do jedzenia. Można je również przechowywać w puszce.* czas uzależniony od grubości pierniczków. Doradzam po 10 minutach pieczenia sprawdzić jednego z pierniczków - jeśli dół jest odpowiednio zarumieniony pierniczki można wyciągać.
Smacznego* przepis ze starego zeszytu z moimi zmianami