Wykonanie
Rogale nie piekę zbyt często, ale przy okazji św. Marcina, zdecydowałam ,że zamiast kruchych
ciasteczek będą
rogale. Tym bardziej, że mój syn Marcin jutro nas odwiedzi ze swoją córeczką.
Rogale na pewno polubi Ola. Przepis bardzo prosty, a wypiek udaje się doskonale. Rogaliki są chrupiące i miękkie.




SKŁADNIKI60 dag
mąki pszennej2
jajka2
żółtka5 dag
drożdży1 łyżka kwaśnej
śmietany35 dag
margarynyjajko do smarowania
konfitury wiśnioweWYKONANIE
Mąkę przesiewamy i siekamy z
margaryną. Robimy dołek i dodajemy pozostałe składniki Zagniatamy ciasto. Jeśli za rzadkie podsypujemy
mąką.Formujemy gruby podłużny wałek i kroimy na kawałki.

Każdy kawałek rozwałkowujemy na okrągło o grubości ok. 3 milimetry. Koła wyjdą nam rożne, dlatego
rogale będą jedne większe drugie mniejsze.

Ciasto dzielimy na 8 części. Na każda nakładamy
konfiturę. Zwijamy od szerszej części do środka.

Rogale smarujemy rozmąconym
jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zarumienienia.Po upieczeniu posypujemy
cukrem pudrem. Ciasto nie ma w sobie
cukru, dlatego dla słodkości możemy odrobin oprószyć.


SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.