Wykonanie
Śwież
rybka to doskonały pomysł na obiad lub kolację. Dzisiaj proponuję grillowanego
pstrąga, dobrze przyprawionego.
Pstrąg nadaje się do pieczenia w całości, a
mięsko trzyma się i nie rozpada.Przygotowując
pstrąga możemy odcinać głowę lub ją pozostawić. U mnie wersja bez głowy.



SKŁADNIKI2 oprawione
pstrągi1/2 łyżeczki
soli 1/4 łyżeczki
pieprzu.1 łyżka
przyprawy do rybsok z cytryny2
cebule1-2 łyżki
oliwybazylia do oprószenia1/2
cukiniiWYKONANIEU mnie
pstrąg kupiony w Lidlu, patroszony. Wystarczy wypłukać.
Cebule obieramy i kroimy w piórka.Do
oliwy dodajemy
bazylię sól ,
pieprz,
przyprawę - mieszamy. Marynatą nacieramy
rybę, do środka wkładamy skrojoną
cebulę. Na wierzch zostawiamy kilka plastrów.


Wyciskamy na
pstrąga sok z cytryny i pozostawiamy przynajmniej na 2 godziny.Grill elektryczny nastawiamy na pozycję 4. Układamy
rybę i zaczynamy grillować.Obok
ryby układamy plastry
cukinii. Grillujemy po ok. 10 min. jedną i drugą stronę.

SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.