Wykonanie
Omlet możemy robić na rożne sposoby. To , z czym robimy omlet zależy wyłącznie od naszej inwencji. U mnie propozycja na słodko, chociaż danie jest dietetyczne , bo użyłam
mąki pełnoziarnistej i
cukru trzcinowego. Smakuje doskonale. Polecam na kolację, śniadanie lub tak, po prostu na zachciankę.



SKŁADNIKI:Na omlet: ( 1 porcja)2
jajka2 łyżeczki
cukru trzcinowego1 łyżeczka
cynamonu2 płaskie łyżki
mąki pełnoziarnistej1 łyżka
masła klarowanegoDo środka
jagody w soku własnym ( w lecie świeże) lub dowolny słodki wypełniacz.WYKONANIE:
Żółtka ubijamy z
cukrem, dodajemy
cynamon i
mąkę- mieszamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy
białka. Dodajemy do
żółtek - mieszamy.Na patelni rozgrzewamy
masło ( powinno być bardzo gorące). Wlewamy masę na omlet. Po ścięciu podważmy
łopatką, by masa z góry wylała się pod spód omletu. Czekamy chwilę ,aż się zetnie. Odwracamy na druga stronę. Smażymy omlet góra 2 minuty.Wykładamy na talerz. Na jedną
polowe kładziemy odsączone z soku
jagody. Przekładamy drugą.Na wierzch też dajemy kilka
jagód i odrobinę soku. Gotowe.



SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.