Wykonanie
Od czasu do czasu robię domowe wyroby. Przyznaje ,że można częściej, ale jakoś zawsze brakuje czasu. Dzisiaj polecam
szynkę drobiową. Podobne wyroby można również znaleźć tu:Domowa
szynka z
szynkowaraDomowa
milonkaSKŁADNIKI:1/2 kg udźca z
indyka, bez kości30 dag
piersi z kurczaka20 dag.
filet z indyka2 łyżeczki
żelatyny1 łyżeczka
soli peklowanej1/2 szklanki
wody2 łyżki
przyprawy do drobiuziele angielskie 3 ziarenka,
liść laurowyWYKONANIE:
Mięso płuczemy , osuszamy ręcznikiem papierowym. kroimy na duże kawałki.Wrzucamy do miski, dodajemy rozdrobniony
liść laurowy, ziarenka
ziela angielskiego i pozostałe
przyprawy.Wsypujemy
żelatynę i wlewamy
wodę.Mieszamy długo, aż wszystko się dobrze połączy i powstanie kleista masa.napełniamy woreczek i wkładamy do
szynkowara. zamykamy. Trzymamy w chłodnym miejscu ok. 8 godzin.Gotujemy 1,5 godziny (
mięso drobiowe wymaga krótszego gotowania) w temperaturze 90 stopni.Studzimy tak ok 5 godzin i gotowe.
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.