Wykonanie
Szynkowar staram się wykorzystać w miarę możliwości dość często. To doskonały wynalazek, by przygotować dobre i zdrowe
wędliny. Dzisiaj
szynka z udźca
indyka i piersi drobiowych z kawałkami
czosnku. Polecam.
SKŁADNIKI1
udziec z
indyka duży1 podwójna pierś drobiowa2 łyżeczki
żelatyny1 łyżeczka
soli peklowanej1/2 szklanki
wody2 łyżki
przyprawy do drobiuziele angielskie 3 ziarenka,
liść laurowy5 ząbków
czosnkuWYKONANIE:
Mięso płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. kroimy na duże kawałki.Wrzucamy do miski, dodajemy rozdrobniony
liść laurowy, ziarenka
ziela angielskiego i pozostałe
przyprawy,
czosnek dajemy w całości jeśli mały, duży przekroić na pół.Wsypujemy
żelatynę i wlewamy
wodę.Mieszamy długo, aż wszystko się dobrze połączy i powstanie kleista masa.Napełniamy woreczek i wkładamy do
szynkowaru. Zamykamy.Trzymamy w chłodnym miejscu ok. 8 godzin.Gotujemy 1,5 godziny (
mięso drobiowe wymaga krótszego gotowania) w temperaturze 90 stopni.Studzimy tak ok 5 godzin i gotowe.
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.