ßßß Cookit - przepis na Szynka drobiowa z czosnkiem, z szynkowaru

Szynka drobiowa z czosnkiem, z szynkowaru

nazwa

Wykonanie

Szynkowar staram się wykorzystać w miarę możliwości dość często. To doskonały wynalazek, by przygotować dobre i zdrowe wędliny. Dzisiaj szynka z udźca indyka i piersi drobiowych z kawałkami czosnku. Polecam.
SKŁADNIKI
1 udziec z indyka duży
1 podwójna pierś drobiowa
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka soli peklowanej
1/2 szklanki wody
2 łyżki przyprawy do drobiu
ziele angielskie 3 ziarenka, liść laurowy
5 ząbków czosnku
WYKONANIE:
Mięso płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. kroimy na duże kawałki.
Wrzucamy do miski, dodajemy rozdrobniony liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pozostałe przyprawy, czosnek dajemy w całości jeśli mały, duży przekroić na pół.
Wsypujemy żelatynę i wlewamy wodę.
Mieszamy długo, aż wszystko się dobrze połączy i powstanie kleista masa.
Napełniamy woreczek i wkładamy do szynkowaru. Zamykamy.
Trzymamy w chłodnym miejscu ok. 8 godzin.
Gotujemy 1,5 godziny ( mięso drobiowe wymaga krótszego gotowania) w temperaturze 90 stopni.
Studzimy tak ok 5 godzin i gotowe.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2015/02/szynka-drobiowa-z-czosnkiem-z-szynkowaru.html