Wykonanie
Okres przedświąteczny sprawia,że sięgamy do dań, które doskonale smakują na Wigilijnym
stole.
Śledzie przerabiamy na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję takie, bez których nie ma świat w moim domu. Doskonałe w smaku. Polecam.



SKŁADNIKI:1 kg.
śledzi -
matiasy4
cebule- duże20 dag.dag
rodzynekmały słoiczek
koncentratu pomidorowego2 łyżeczki
musztardy delikatesowej1 łyżka
oleju do smażeniaDodatkowo do słoika:1/4 szklanki
oleju ( np rzepakowy z Lidla tłoczony na zimno)3 łyżki
octu winnego jabłkowegoWYKONANIE:
Śledzie moczymy w wodzie lub w
mleku, tak by pozbyć się słonego smaku.Obieramy
cebule i kroimy w piórka. na patelni rozgrzewamy
olej , dodajemy
cebule i przykrywamy do duszenia.
Cebula powinna być miękka, ale nie przypieczona.Do tak przyrządzonej
cebuli dodajemy
rodzynki i na chwilę zostawiamy, by zmiękły

Następny etap to
koncentrat pomidorowy i
musztarda, które dodajemy do
cebuli , mieszamy. Możemy dodać odrobinę
cukru jeśli będą zbyt kwaśne.

Ostudzamy podstawę do naszych
śledzi. Następnie w szklance rozrabiamy
olej rzepakowy i
ocet. Wlewamy na dno słoika.Będziemy warstwami układać
śledzie i
cebulkę.Pierwsza warstwa
cebulka, następnie pokrojone na kawałki
śledzie. Znowu
cebulka i tak na zmianę.Taka porcja wystarcza na słoik 1 , 25 litra, Można zrobić w dwóch mniejszych.Polecam również:
Śledzie z pysznie przyrządzoną
cebulką
Śledzie i oczywiście warstwa je przykrywająca smakują najlepiej po dwóch
trzech dniach.Takie danie możemy spokojnie zrobić na kilka dni przed świętami. Oby tylko wytrzymały do świąt.



SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.