ßßß Cookit - przepis na Śledzie po żydowsku

Śledzie po żydowsku

nazwa

Wykonanie

Okres przedświąteczny sprawia,że sięgamy do dań, które doskonale smakują na Wigilijnym stole. Śledzie przerabiamy na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję takie, bez których nie ma świat w moim domu. Doskonałe w smaku. Polecam.
SKŁADNIKI:
1 kg. śledzi -matiasy
4 cebule- duże
20 dag.dag rodzynek
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki musztardy delikatesowej
1 łyżka oleju do smażenia
Dodatkowo do słoika:
1/4 szklanki oleju ( np rzepakowy z Lidla tłoczony na zimno)
3 łyżki octu winnego jabłkowego
WYKONANIE:
Śledzie moczymy w wodzie lub w mleku, tak by pozbyć się słonego smaku.
Obieramy cebule i kroimy w piórka. na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy cebule i przykrywamy do duszenia. Cebula powinna być miękka, ale nie przypieczona.
Do tak przyrządzonej cebuli dodajemy rodzynki i na chwilę zostawiamy, by zmiękły
Następny etap to koncentrat pomidorowy i musztarda, które dodajemy do cebuli , mieszamy. Możemy dodać odrobinę cukru jeśli będą zbyt kwaśne.
Ostudzamy podstawę do naszych śledzi. Następnie w szklance rozrabiamy olej rzepakowy i ocet. Wlewamy na dno słoika.
Będziemy warstwami układać śledzie i cebulkę.Pierwsza warstwa cebulka, następnie pokrojone na kawałki śledzie. Znowu cebulka i tak na zmianę.
Taka porcja wystarcza na słoik 1 , 25 litra, Można zrobić w dwóch mniejszych.
Polecam również: Śledzie z pysznie przyrządzoną cebulką
Śledzie i oczywiście warstwa je przykrywająca smakują najlepiej po dwóch trzech dniach.
Takie danie możemy spokojnie zrobić na kilka dni przed świętami. Oby tylko wytrzymały do świąt.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2014/11/sledzie-po-zydowsku.html