ßßß Cookit - przepis na Filet z indyka w sosie grzybowym z żurawiną

Filet z indyka w sosie grzybowym z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Indyka przerabiałam na rożne sposoby, jednak to danie jest naprawdę smaczne .Polecam
SKŁADNIKI:
1 kg filetu z indyka
30 dag grzybów świeżych lub mrożonych
garść suszonej żurawiny
1 łyżka przyprawy do indyka
1 cebula
szklanka wody
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju do smażenia
sol , pieprz do smaku
WYKONANIE:
Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego i przyprawy do indyka. Mięso płuczemy , kroimy na plastry. Na 2 godziny lub dłużej wkładamy do marynaty.
Olej rozgrzewamy na patelni, wkładamy plastry indyka i podsmażamy. do drugiego naczynia wlewamy szklankę wody i układamy podsmażony filet.
Nakrywamy i na małym ogniu gotujemy ok 5 min.
W tym czasie podsmażamy pokrojona w kostkę cebulę. Na tym samym tłuszczu na którym obsmażaliśmy indyka. cebulę chwilę podsmażamy nie szklimy. Dodajemy grzyby i chwile mieszamy, można doprawić solą pieprzem.
Grzyby dodajemy do mięsa, nakrywamy i dalej gotujemy ok 20 min.
Po tym czasie dodajemy żurawinę i jeszcze dusimy ok 10 min.
Danie gotowe podajemy z kaszą lub ziemniakami oraz dowolną surówką.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2014/11/filet-z-indyka-w-sosie-grzybowym-z.html