Wykonanie
Indyka przerabiałam na rożne sposoby, jednak to danie jest naprawdę smaczne .Polecam


SKŁADNIKI:1 kg
filetu z indyka30 dag
grzybów świeżych lub mrożonychgarść
suszonej żurawiny1 łyżka
przyprawy do
indyka1
cebulaszklanka
wody1 łyżka
sosu sojowego1 łyżka
oleju do smażeniasol ,
pieprz do smaku

WYKONANIE:Przygotowujemy marynatę z
sosu sojowego i
przyprawy do
indyka.
Mięso płuczemy , kroimy na plastry. Na 2 godziny lub dłużej wkładamy do marynaty.
Olej rozgrzewamy na patelni, wkładamy plastry
indyka i podsmażamy. do drugiego naczynia wlewamy szklankę
wody i układamy podsmażony filet.Nakrywamy i na małym ogniu gotujemy ok 5 min.W tym czasie podsmażamy pokrojona w kostkę
cebulę. Na tym samym tłuszczu na którym obsmażaliśmy
indyka.
cebulę chwilę podsmażamy nie szklimy. Dodajemy
grzyby i chwile mieszamy, można doprawić
solą pieprzem.
Grzyby dodajemy do
mięsa, nakrywamy i dalej gotujemy ok 20 min.Po tym czasie dodajemy
żurawinę i jeszcze dusimy ok 10 min.Danie gotowe podajemy z
kaszą lub
ziemniakami oraz dowolną surówką.


SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.