Wykonanie
Kris: W trakcie zakupów w sklepie z żywnością międzynarodową natknąłem się na niecodzienne warzywo jakim jest chayote czyli kolczoch jadalny – nie mylić z
karczochem. Z początku myślałem że to jest
owoc więc kupiłem, aby go spróbować.Okazało się jednak że nasze tajemnicze chayote jest warzywem z rodziny dyniowatych pochodzącym z terenów tropikalnych Ameryki. Uprawiany jest również w Indii, Algierii, na Filipinach i Hawajach. Na surowo smakuje jak świeży, zielony
ogórek i
kalarepa w jednym. Można go spożywać na surowo lub po obróbce termicznej i idealnie pasuje w połączeniu z
krewetkami. W trakcie obierania kolczoch wydziela kleistą substancję, dlatego też poleca się obierać go pod bieżącą
wodą, ale nie jest to konieczne.Ania: No właśnie – chayote. Ale nie dziwi mnie już, że znaleźliśmy je w sklepie za kołem podbiegunowym. Tutaj w Tromsø jest trochę osób z Filipin, a skoro to tajemnicze warzywo rośnie u nich w
kraju pewnie się nim zajadają i tutaj. A surówka wyszła pyszna. Oczywiście Krzysiu ją stworzył. Jeśli więc będziecie
mieć okazję zakupić kolczocha, spróbujcie tego przepisu1 kolczoch1
rzepa3
rzodkiewki1 małe
jabłkoszczypta
soliszczypta
pieprzu cytrynowegołyżka
oliwy z oliwekSurówka z chayote jest bardzo prosta w przygotowaniu. Sprawdźcie sami.Kolczocha,
rzepę,
rzodkiewki i
jabłko trzemy na tarce na grubych oczkach. Pamiętajmy, aby wcześniej obrać ze skórki
jabłko i kolczocha. Całość mieszamy, dodajemy
oliwę z oliwek i doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i zdrowiutka surówka gotowa!