ßßß Cookit - przepis na Surówka z chayote

Surówka z chayote

Wykonanie

Kris: W trakcie zakupów w sklepie z żywnością międzynarodową natknąłem się na niecodzienne warzywo jakim jest chayote czyli kolczoch jadalny – nie mylić z karczochem. Z początku myślałem że to jest owoc więc kupiłem, aby go spróbować.
Okazało się jednak że nasze tajemnicze chayote jest warzywem z rodziny dyniowatych pochodzącym z terenów tropikalnych Ameryki. Uprawiany jest również w Indii, Algierii, na Filipinach i Hawajach. Na surowo smakuje jak świeży, zielony ogórek i kalarepa w jednym. Można go spożywać na surowo lub po obróbce termicznej i idealnie pasuje w połączeniu z krewetkami. W trakcie obierania kolczoch wydziela kleistą substancję, dlatego też poleca się obierać go pod bieżącą wodą, ale nie jest to konieczne.
Ania: No właśnie – chayote. Ale nie dziwi mnie już, że znaleźliśmy je w sklepie za kołem podbiegunowym. Tutaj w Tromsø jest trochę osób z Filipin, a skoro to tajemnicze warzywo rośnie u nich w kraju pewnie się nim zajadają i tutaj. A surówka wyszła pyszna. Oczywiście Krzysiu ją stworzył. Jeśli więc będziecie mieć okazję zakupić kolczocha, spróbujcie tego przepisu
1 kolczoch
1 rzepa
3 rzodkiewki
1 małe jabłko
szczypta soli
szczypta pieprzu cytrynowego
łyżka oliwy z oliwek
Surówka z chayote jest bardzo prosta w przygotowaniu. Sprawdźcie sami.
Kolczocha, rzepę, rzodkiewki i jabłko trzemy na tarce na grubych oczkach. Pamiętajmy, aby wcześniej obrać ze skórki jabłko i kolczocha. Całość mieszamy, dodajemy oliwę z oliwek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i zdrowiutka surówka gotowa!
Źródło:http://kulinarnepogawedki.pl/surowka-chayote