ßßß Cookit - przepis na Seler naciowy z masłem orzechowym

Seler naciowy z masłem orzechowym

Wykonanie

Ania: Uwielbiam selera naciowego. Gdyby ktoś zapytał mnie o moje ulubione warzywo to będzie właśnie seler naciowy. Jest giętki, chrupki, a gdy go kroję wydaje taki piękny dźwięk, który uwielbiam. Plus ten zapach…. Pyszne! Dziś pomysł na niesamowicie szybką przekąskę z udziałem pięknej, gibkiej łodygi selera naciowego.
Kris: Występują trzy odmiany selera uprawnego: liściasty, korzeniowy i naciowy. Seler naciowy należy do najstarszych warzyw na świecie. W starożytnym Egipcie wykorzystywany był do przygotowywania pokarmów, natomiast w starożytnej Grecji dekorowano nim głowy zwycięzców igrzysk olimpijskich. Dzięki swoim właściwościom leczniczym wykorzystywany był w medycynie ludowej. Seler naciowy bogaty jest w witaminy: A, B, C, PP oraz składniki mineralne takie jak: wapń, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk oraz fosfor. Ciekawostką jest to, że trawienie selera naciowego pochłania więcej kalorii niż on sam w sobie zawiera. Jest więc warzywem o tak zwanej ujemnej kaloryczności. To co dzisiaj Wam prezentujemy to nie jest przepis lecz informacja, że selera naciowego można jeść z masłem orzechowym. Zaskakujące, czyż nie? Dla wyjaśnienia muszę dodać, że chodzi nam o masło orzechowe z orzeszków ziemnych. Cóż mogę Wam napisać o maśle orzechowym? Najbardziej popularne jest w kuchni amerykańskiej i holenderskiej i ciekawostką jest to, że niemal wszystkich językach masło orzechowe ma w swojej nazwie słowo „masło”. Wyjątkiem jest język holenderski gdzie używa się słowa „kaas” co znaczy „ser”. Przyczyną tego jest to, że w Holandii słowo „masło” jest prawnie zastrzeżone wyłącznie dla masła. Masło orzechowe kojarzy mi się oczywiście z Ameryką i Elvisem Presleyem. Dlaczego właśnie z nim? Gdyż jego imieniem została nazwana kanapka, która była jego ulubioną kanapką, a mianowicie kanapka z opieczonego chleba tostowego, masła orzechowego i bananów. W Ameryce popularne są kanapki z masłem orzechowym i różnorakimi dodatkami takimi jak: dżem, czekolada, ser, ogórki, majonez oliwki czy cebula. Z masła orzechowego można też ugotować zupę. Brzmi dość dziwnie. Próbowaliście kiedyś? Być może pewnego dnia skuszę się, aby ją ugotować.
1-2 łodygi selera naciowego
masło orzechowe (najlepiej ekologiczne)
Obieramy selera. Jego skórka posiada włókna, które przy chrupaniu łodygi mogą nam nieco przeszkadzać, dlatego najlepiej jest obrać selera. I oto cała nasza praca. Masło orzechowe nałóż do małej miseczki i zanurzaj w niej łodygi selera naciowego. Zdrowe, chrupiące, soczyste i PYSZNE! Mało roboty, a ile przyjemności!
Źródło:http://kulinarnepogawedki.pl/seler-naciowy-maslem-orzechowym