Wykonanie
Ania: Uwielbiam
selera naciowego. Gdyby ktoś zapytał mnie o moje ulubione warzywo to będzie właśnie
seler naciowy. Jest giętki, chrupki, a gdy go kroję wydaje taki piękny dźwięk, który uwielbiam. Plus ten zapach…. Pyszne! Dziś pomysł na niesamowicie szybką przekąskę z udziałem pięknej, gibkiej
łodygi selera naciowego.Kris: Występują trzy odmiany
selera uprawnego: liściasty, korzeniowy i naciowy.
Seler naciowy należy do najstarszych warzyw na świecie. W starożytnym Egipcie wykorzystywany był do przygotowywania pokarmów, natomiast w starożytnej Grecji dekorowano nim głowy zwycięzców igrzysk olimpijskich. Dzięki swoim właściwościom leczniczym wykorzystywany był w medycynie ludowej.
Seler naciowy bogaty jest w witaminy: A, B, C, PP oraz składniki mineralne takie jak: wapń, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk oraz fosfor. Ciekawostką jest to, że trawienie
selera naciowego pochłania więcej kalorii niż on sam w sobie zawiera. Jest więc warzywem o tak zwanej ujemnej kaloryczności. To co dzisiaj Wam prezentujemy to nie jest przepis lecz informacja, że
selera naciowego można jeść z
masłem orzechowym. Zaskakujące, czyż nie? Dla wyjaśnienia muszę dodać, że chodzi nam o
masło orzechowe z
orzeszków ziemnych. Cóż
mogę Wam napisać o
maśle orzechowym? Najbardziej popularne jest w kuchni amerykańskiej i holenderskiej i ciekawostką jest to, że niemal wszystkich językach
masło orzechowe ma w swojej nazwie słowo „masło”. Wyjątkiem jest
język holenderski gdzie używa się słowa „kaas” co znaczy „ser”. Przyczyną tego jest to, że w Holandii słowo „masło” jest prawnie zastrzeżone wyłącznie dla
masła.
Masło orzechowe kojarzy mi się oczywiście z Ameryką i Elvisem Presleyem. Dlaczego właśnie z nim? Gdyż jego imieniem została nazwana kanapka, która była jego ulubioną kanapką, a mianowicie kanapka z opieczonego
chleba tostowego,
masła orzechowego i
bananów. W Ameryce popularne są kanapki z
masłem orzechowym i różnorakimi dodatkami takimi jak:
dżem,
czekolada,
ser,
ogórki,
majonez oliwki czy
cebula. Z
masła orzechowego można też ugotować zupę. Brzmi dość dziwnie. Próbowaliście kiedyś? Być może pewnego dnia skuszę się, aby ją ugotować.1-2
łodygi selera naciowego
masło orzechowe (najlepiej ekologiczne)Obieramy
selera. Jego skórka posiada włókna, które przy chrupaniu łodygi mogą nam nieco przeszkadzać, dlatego najlepiej jest obrać
selera. I oto cała nasza praca.
Masło orzechowe nałóż do małej miseczki i zanurzaj w niej
łodygi selera naciowego. Zdrowe, chrupiące, soczyste i PYSZNE! Mało roboty, a ile przyjemności!