Wykonanie
Dla wielbicieli
cukini, takich jak ja, proponuję prostą i szybką przekąskę bez zapiekania. Warzywo jest jędrne, ale bardzo mięciutkie, więc idealnie się zawija, efektownie wygląda i równie dobrze smakuje.

Składniki:2 małe
cukiniesól i
pieprz1 łyżka suszonego
tymianku1 łyżka
masłaolejFarsz:250 g
sera mozzarella1 łyżeczka
kaparów1 ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskę
pieprz do smaku100 g
łososia wędzonegoświeży
koperek
Sposób przygotowania:
Cukinie umyć, odkroić z obu stron końcówki i za pomocą nożyka do obierania warzyw pokroić ją w cienkie plastry...pierwszy i ostatni z uwagi na skórę nie będzie nam potrzebny. Na duzej patelni rozgrzać
olej, dodać łyżkę
masłai ułożyć obok siebie paski
cukini. Posypać
przyprawami i dusić z obu stron po około 2 minuty. Warzywo powinno być miękkie, ale zarazem jędrne. Wyjąć na ręczniki papierowe i pozostawić do ostygnięcia.
Ser połączyć z rozgniecionym
czosnkiem i
kaparami, dodać
pieprz i pokrojony drobno
koperek.Wymieszać i nakładać na paskach
cukini. Delikatnie zwinąć po czym w środek każdej roladki włozyć kawałek
łososia i gałązkę
koperku. Można podawać zarówno bezpośrednio po przygotowaniu jak i po ich schłodzeniu w lodówce.Smacznego.