Dzisiaj zapraszam na serniczki truskawkowo-cytrynowe. Za oknem żar, ale ten deser nie wymaga pieczenia, więc śmiało możemy sobie na niego pozwolić...polecam.Składniki na 4 porcje:300 g serka waniliowego homogenizowanego1 galaretka cytrynowa1 łyżeczka żelatyny1 łyżeczka cukru pudru10 dużych truskawek5 kostek twardej czekoladygarść listków miętykilka gałązek melisySposób przygotowania:Galaretkę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, podzielić na pół i do jednej części dodać żelatynę. Galaretkę schłodzić i wstawić do lodówki. Gdy zacznię tężeć część z żelatyną połączyć za pomocą miksera z serkiem, cukrem pudrem i drobniutko pokrojoną miętą. Na dno filiżanek lub miseczek wylać galaretkę i wstawić do lodówki aby w międzyczasie zastygła...części z serem nie wstawiamy do lodówki. Na zastygniętą warstwę galaretki cytrynowej ułożyć pokrojone truskawki i zakryć je masą serową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Wyjąć galaretki z miseczek wstawiając je na chwilkę do miseczki z gorącą wodą. Ułożyć na talerzu, udekorować listkami melisy oraz pozostałymi truskawkami i pokrojoną czekoladą.Smacznego :)