Wykonanie
Kolejny przepis zainspirowany kuchnią Przemka . Facet naprawdę wie co robi :-) Niestety w moim ostatnio stałym nierozgarnięciu nie zakupiłam
natki pietruszki i musiałam ją czymś zastąpić, więc padło na
jarmuż. Kotlety wyszły świetne i szybko zniknęły :-)Na zdjęciu widać, że mój blender niestety nie dał rady i nie uzyskałam gładkiej masy - na czarną listę do kupienia trafia końcówka miksująca do robota kuchennego!Na 4 kotlety:1 puszka
czerwonej fasoli1
cebula1 garść
jarmużu (użyłam rozdrobniony pakowany)4 łyżki
mąki kukurydzianej
sólcząber
czosnek staropolski
olej roślinny do smażenia (ok 6-7 łyżek)
Fasolę odsączamy, płuczemy zimną
wodą i pozostawiamy na sitku do obcieknięcia.
Cebulę obieramy, drobno kroimy i rumienimy na 2 łyżkach
oleju.
Fasole mieszamy z
cebulą, dodajemy
jarmuż oraz
make kukurydzianą, solimy, doprawiamy cząbrem i
czosnkiem staropolskim - wszystko razem miksujemy.Formujemy nieduże płaskie kotleciki i smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron (do zrumienienia).Podajemy ze świeżą
sałatą i
kaszą.SMACZNEGO :-)