ßßß
Składniki10 ziemniaków średniej wielkościok. 500 g schabu2 duże cebule30 dag małych pieczarek30 dag żółtego sera300 ml śmietany 30%sól, pieprzsłodka i ostra paprykatymianek


WykonanieZiemniaki obieramy, myjemy i kroki w 1cm plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Ziemniaki posypujemy połową startego żółtego sera. Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w dużą kostkę, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut. Dodajemy umyte (lub obrane) i pokrojone w ćwiartki pieczarki i dusimy do momentu aż odparuje nam woda. Następnie dodajemy pokrojoną w grube półtalarki cebulę i dusimy kilka minut i zalewamy wszystko śmietaną. Doprawiamy i czekamy aż wszystko się połączy. Gotowy farsz wykładamy do naczynia na podkład ziemniaczano-serowy. Wierzch posypujemy resztą sera, naczynie żaroodporne zamykamy przykrywką i pieczemy 1h (do miękkości ziemniaków) w temperaturze 190 °C (bez termoobiegu).