ßßß Cookit - przepis na Ciasto biszkoptowe z truskawkami i bitą śmietaną

Ciasto biszkoptowe z truskawkami i bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Polecam kusz ący przepis na smaczne ciasto biszkoptowe, z kremem śmietanowo-truskawkowym i świeżymi truskawkami ....
Duże, cudownie pachnące truskawki, pojawiły się na straganach i w każdym supermarkecie. Sezon na truskawki w pełni - przecież nie możesz tego przegapić! Biszkopt z truskawkami jest bardzo prosty do przygotowania .... musisz go koniecznie upiec przynajmniej raz w sezonie ....
Składniki:
Na biszkopt :
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 jajek
1 szklanka cukru trzcinowego
6 łyżek zimnej wody
Na krem :
0,5 litra śmietany krem ówki
250g truskawek - świeże, z kompotu lub mrożone
1 łyżeczka cukru trzcinowego
Warstwa truskawkowa :
450g truskawek
1 op. galaretki truskawkowej
Przygotowanie
Umyj skorupki jajek, rozbij jajka, oddzielając białka od ż ó łtek. Odmierz szklankę cukru i przesyp do misy. Dodaj białka i ubij trzepaczkami na sztywną pianę. W osobnym naczyniu wymieszaj ż ó łtka z 6 łyżkami zimnej wody, dosyp szklankę mąki pszennej i ponownie wymieszaj. Masę ż ó łtkową połącz delikatnie z pianą ubitą z białek i cukru. Ciasto rozlej po r ówno do dwóch jednakowych foremek. Piec rozgrzej do temperatury 200°C. Upiecz kolejno dwa placki biszkoptowe i odstaw w ch łodne miejsce do wystudzenia.
Krem śmietanowy :
p ó ł litra śmietany krem ówki przelej do czystego naczynia. Ubij na sztywno trzepaczkami. W razie konieczno ści dodaj zagęstnik do śmietany - w zależności od jakości użytej śmietany krem ówki. Przygotuj truskawki: op łucz pod bieżącą wodą, usuń szypułki, przekr ój na pó ł. Większe pokr ój na drobniejsze kawa łki. Odł ó ż kilka truskawek w całości. Pozostałe truskawki i cukier zmiksuj blenderem, aż powstanie pulpa truskawkowa. Zmiksowane truskawki wymieszaj delikatnie z ubitą śmietaną krem ówk ą.
Przekładanie:
Wystudzone placki biszkoptowe przekładaj kolejno masą śmietanową i truskawkami: na pierwszym placku rozł ó ż poł ówki truskawek, pokryj mas ą śmietanowo-truskawkową, poł ó ż drugi placek, rozsmaruj pozostałą część masy. Następnie przygotuj galaretkę wg przepisu na opakowaniu, używając nieco mniej wody. Odstaw, aż galaretka zacznie lekko krzepnąć. Truskawki podziel na poł ówki, u ł ó ż dekoracyjnie na wierzchu ciasta, zalej galaretką, odstaw w chłodne miejsce.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/06/ciasto-biszkoptowe-z-truskawkami-i-bita.html