Wykonanie

Polecam kusz ący przepis na smaczne ciasto
biszkoptowe, z kremem
śmietanowo-
truskawkowym i świeżymi
truskawkami ....Duże, cudownie pachnące
truskawki, pojawiły się na straganach i w każdym supermarkecie. Sezon na
truskawki w pełni - przecież nie możesz tego przegapić!
Biszkopt z
truskawkami jest bardzo prosty do przygotowania .... musisz go koniecznie upiec przynajmniej raz w sezonie ....Składniki:Na
biszkopt :1 szklanka
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej6
jajek1 szklanka
cukru trzcinowego6 łyżek zimnej
wodyNa krem :0,5 litra
śmietany krem ówki250g
truskawek - świeże, z kompotu lub mrożone1 łyżeczka
cukru trzcinowegoWarstwa truskawkowa :450g
truskawek1 op.
galaretki truskawkowejPrzygotowanieUmyj skorupki
jajek, rozbij
jajka, oddzielając
białka od ż ó łtek. Odmierz szklankę
cukru i przesyp do misy. Dodaj
białka i ubij trzepaczkami na sztywną pianę. W osobnym naczyniu wymieszaj ż ó łtka z 6 łyżkami zimnej
wody, dosyp szklankę
mąki pszennej i ponownie wymieszaj. Masę ż ó łtkową połącz delikatnie z pianą ubitą z
białek i
cukru. Ciasto rozlej po r ówno do dwóch jednakowych foremek. Piec rozgrzej do temperatury 200°C. Upiecz kolejno dwa placki
biszkoptowe i odstaw w ch łodne miejsce do wystudzenia.Krem
śmietanowy :p ó ł litra
śmietany krem ówki przelej do czystego naczynia. Ubij na sztywno trzepaczkami. W razie konieczno ści dodaj zagęstnik do
śmietany - w zależności od jakości użytej
śmietany krem ówki. Przygotuj
truskawki: op łucz pod bieżącą
wodą, usuń szypułki, przekr ój na pó ł. Większe
pokr ój na drobniejsze
kawa łki. Odł ó ż kilka
truskawek w całości. Pozostałe
truskawki i
cukier zmiksuj blenderem, aż powstanie pulpa truskawkowa. Zmiksowane
truskawki wymieszaj delikatnie z ubitą
śmietaną krem ówk ą.Przekładanie:Wystudzone placki
biszkoptowe przekładaj kolejno masą
śmietanową i
truskawkami: na pierwszym placku rozł ó ż poł ówki
truskawek, pokryj mas ą
śmietanowo-
truskawkową, poł ó ż drugi placek, rozsmaruj pozostałą część masy. Następnie przygotuj
galaretkę wg przepisu na opakowaniu, używając nieco mniej
wody. Odstaw, aż
galaretka zacznie lekko krzepnąć.
Truskawki podziel na poł ówki, u ł ó ż dekoracyjnie na wierzchu ciasta, zalej
galaretką, odstaw w chłodne miejsce.

