ßßß
Składniki:1 kg masy makowej8 jajek15 dag margaryny½ szklanki cukru1 łyżka kakao1 łyżka proszku do pieczeniaMasa budyniowa:2 budynie śmietankowe2 szklanki mleka5 łyżek cukru1 kostka masła (250g)A ponadto:1 opakowanie ptasiego mleczka (500g)2 galaretki pomarańczowepolewa czekoladowapłatki migdałów do dekoracjiPrzygotowanie:1. Ciasto: żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy margarynę, masę makową i kakao z proszkiem. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z masą. Ciasto dzielimy na 2 części. W blasze 38×25 cm pieczemy 2 placki po 25 minut w 180 0 C.2. Masa: budyń gotujemy z cukrem na mleku, studzimy. Masło ucieramy, dodając stopniowo zimny budyń.3. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklanki wrzątku. Studzimy.4. Na ciasto makowe nakładamy połowę masy budyniowej, a następnie w 5 rzędach układamy ptasie mleczko. Między kostki wlewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do stężenia i rozsmarowujemy resztę masy. Przykrywamy drugim ciastem makowym. Polewamy ciepłą polewą czekoladową i dekorujemy płatkami migdałów.Smacznego!