Wykonanie
Miło mi poinformować, że ciasto to zajęło pierwsze miejsce w konkursie organizowanym przez GS Gostyń "
Wanilii smak..."Jest to krewniak 3Bita, jednak trochę się różnią, przede wszystkim to ciasto można przygotować w bardzo krótkim czasie, no i to połączenie słodkiego ciasta z
solonymi orzeszkami - pycha.
1 puszka kajmaku
waniliowego1
budyń śmietankowy bez
cukru2 szklanki
mleka0 , 5 litra kremówki3 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
żelatyny3/4 szklanki orzeszków arachidowych solonych2 duże paczki
ciastek typu pepitki lub be-be
Budyń gotujemy zgodnie z przepisem, nie dodajemy jednak
cukru.Do ugotowanej, gorącej masy dodajemy kajmak pozostawiając 2 łyżki,które będą potrzebne do polania wierzchu ciasta.Na blasze układamy jedną warstwę
ciastek, na to wylewamy masę kajmakowo-budyniową i przykrywamy drugą warstwą
ciastek.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej
wody.Kremówkę ubijamy z
cukrem pudrem i dodajemy rozpuszczoną
żelatynę.Masę wylewamy na ciasto i posypujemy orzeszkami.Pozostałą część masy kajmakowej wkładamy do małego woreczka w którym należy zrobić małą dziurkę i wyciskamy masę na ciasto tworząc tzw. esy-floresy.Ciasto schładzamy w lodówce.