ßßß Cookit - przepis na 149. Ciasto kajmakowo - budyniowe

149. Ciasto kajmakowo - budyniowe

nazwa

Wykonanie

Miło mi poinformować, że ciasto to zajęło pierwsze miejsce w konkursie organizowanym przez GS Gostyń "Wanilii smak..."
Jest to krewniak 3Bita, jednak trochę się różnią, przede wszystkim to ciasto można przygotować w bardzo krótkim czasie, no i to połączenie słodkiego ciasta z solonymi orzeszkami - pycha.
1 puszka kajmaku waniliowego
1 budyń śmietankowy bez cukru
2 szklanki mleka
0 , 5 litra kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
3/4 szklanki orzeszków arachidowych solonych
2 duże paczki ciastek typu pepitki lub be-be
Budyń gotujemy zgodnie z przepisem, nie dodajemy jednak cukru.
Do ugotowanej, gorącej masy dodajemy kajmak pozostawiając 2 łyżki,
które będą potrzebne do polania wierzchu ciasta.
Na blasze układamy jedną warstwę ciastek, na to wylewamy masę kajmakowo-budyniową i przykrywamy drugą warstwą ciastek.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Masę wylewamy na ciasto i posypujemy orzeszkami.
Pozostałą część masy kajmakowej wkładamy do małego woreczka w którym należy zrobić małą dziurkę i wyciskamy masę na ciasto tworząc tzw. esy-floresy.
Ciasto schładzamy w lodówce.
Źródło:http://jadloiczytadlo.blogspot.com/2013/08/ciasto-kajmakowo-budyniowe.html