Wykonanie

Nic
dziwnego, że ostatnio
kasza jaglana stała się modna, skoro jest absolutnym dobrodziejstwem żywieniowym. Ma bardzo wiele zdrowotnych właściwości: wyrównuje nadmiar kwasu, oczyszcza nasz organizm, skutecznie usuwa śluz z organizmu, dlatego jest polecana podczas wszelkich infekcji. Idealna dla zmarzluchów na zimę, ponieważ ma właściwości ocieplające. Jeśli cierpisz na zgagę to wystarczy zjeść
kaszę jaglaną a natychmiast poczujesz ulgę.Wpisuje się w kolejny modny nurt: diety bezglutenowej, ponieważ nie zawiera glutenu i co ważne dla alergików - nie uczula!
Kaszę jaglaną poleca się wszystkim cierpiącym na problemy jelitowe, w chorobach żołądka i trzustki oraz walczących z nowotworami!
Kasza jaglana może być bazą do nieograniczonej ilości dań w wersji na słodko i słono. Tak jak w przypadku wszystkich
przetworów ETERNO - wystarczy odrobina fantazji kulinarnej, w spiżarni parę, rożnych słoiczków
konfitur albo butelek
syropów, a możecie smakować za każdym razem inne danie.

Składniki:
Kasza jaglana - 1 szklanka
AwokadoWędzony
kurczak - 1 pierś
Sałatkowy rarytas - 0,5 słoiczkaPrzyrządzanie:
Kaszę jaglaną porządnie wypłukać, powtarzać czynność aż
woda w której płuczesz
kaszę będzie przezroczysta. Wrzucić do garnka i zalać
wodą, tak żeby
woda była powyżej
kaszy na około 0,5cm. Zagotuj, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień na minimum i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie odstaw, możesz przykryć ściereczka i odczekać jeszcze około 5 minut (jak masz czas), wtedy jest po prostu idealna! Ja
kaszy podczas gotowania nie przyprawiam, nie
solę, lubię jej smak, doprawiam dopiero dodając dodatki, które nadają smak całemu daniu.Pokroić obrane
awokado w kostkę, dodać kawałki wędzonego
kurczaka, wyłożyć
sałatkowy rarytas ze słoiczka. Dodać
kaszę i gotowe. Ja w ten sposób przygotowuję
kaszę rano i zabieram ją do pracy, jako drugie śniadanie. Na zdjęciach widać właśnie
kaszę w
śniadaniowym pojemniku.Możecie oczywiście wykorzystać inne przekąski ETERNO, idealne są np. Ogniste
pomidorki, do których dodaję słodkawy
żółty ser pokrojony w kostkę.

Składniki:
Kasza jaglana - 1/3 szklanka
Mleko - 1,5 szklanki
Syrop klonowy - 2 łyżki
marakuja z
orzechami w miodzie ETERNO lub inna dowolna
konfitura czy
owoce w
syropiesok z cytryny - 1 łyżeczkaPrzyrządzanie:
Kaszę przygotujcie tak jak w powyższym przepisie, tylko tyle, że gotujecie ją na
mleku - zalewając 1 szklanką. Podczas gotowania bardzo uważajcie, żeby się nie przypaliło
mleko.Po ugotowaniu, ostudzić
kaszę, dodać
syrop klonowy, 0,5 szklanki
mleka,
sok z cytryny i zblendować wszystko razem. Przełożyć do miseczki, na wierzchu wyłożyć
marakuję z
orzechami, polać
syropem ze słoiczka. Możecie użyć oczywiście innej
konfitury, smak wybierzcie sami!Przepis na
kaszę jaglaną na słodko pochodzi z bloga: Blondynka Gotuje i możecie znaleźć go tutaj ! Zdjęcie też z tego pysznego bloga :)

Niech te oba przepisy służą jako inspiracja do eksperymentowania w poszukiwaniu ulubionych sposobów przyrządzania jaglanki. Życzymy miłej zabawy w kombinowaniu, łączeniu smaków i delektowaniu się urozmaiconymi wersjami
kaszy jaglanej.SMACZNEGO