Wykonanie

czas przyrządzania: 30 minut + 30 minut pieczenieilość porcji: 12 sztukCiasto:450g
mąki krupczatki200g
cukru 250g
masła3
jajka2 łyżki
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczeniadodatkowe składniki:
jabłka ok. 3 szt
konfitura Owoce Leśne ETERNO
migdały mielone
syrop waniliowy ETERNO (dodatek do ubicia piany)Przyrządzanie:(w nawiasie podane są dane wyrabiania ciasta w termomixie)1. do naczynia miksującego wsypać
mąkę,
proszek do pieczenia i wymieszać (czas4s/obr.poz.3)2. dodać
cukier, pokrojone kawałki
masła i posiekać (czas7s/obr.poz.4)3. dodać
żółtka,
śmietanę i wyrobić ciasto (za pomocą kopystki-czas30s/obr.poz.3,5-4)

4. podzielić ciasto na 12 części, uformować placki, ciasto wyłożyć do foremek

5. na dno każdej foremki ułożyć plastry obranego
jabłka

6. na
jabłka położyć
konfiturę Owoce Leśne ETERNO


7. ubić pianę z
białek, dodając łyżkę
syropu waniliowego, ułożyć na
konfiturze
8. posypać
migdałami

9. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC. i piec około pół godziny - sprawdzać, żeby nie przypalić.


Rada :1. możecie przerobić ten przepis na zwykłe ciasto, zamiast dzielić na foremki, rozłóżcie ciasto na blasze i dodajcie składniki.2. jak będziecie piec kolejny raz to użyjcie innej
konfitury ETERNO, otrzymacie nowy smak.3. wspaniale smakują
póki są jeszcze ciepłeSMACZNEGO!