ßßß Cookit - przepis na Przyprawa węgierska

Przyprawa węgierska

nazwa

Wykonanie

Odkąd pamiętam dania kuchni węgierskiej gościły w naszym domu bardzo często. Węgierska zupa gulaszowa, leczo czy pörkölt to ulubione potrawy Starego Wielbłąda.
Po wielu próbach i.... błędach udało nam się w końcu opracować dopracować recepturę własnej uniwersalnej mieszanki przypraw do potraw kuchni węgierskiej.
Składniki
6-10 strączków chili,
1 główka czosnku
1 duża cebula lub dwie mniejsze
1 bardzo duży lub dwa mniejsze pomidory
1 duża marchewka
1 mała pietruszka
mały kawałek selera korzeniowego (około 40 g)
1 listek laurowy
kminek do smaku (około 1 płaskiej łyżeczki)
opcjonalnie 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
opcjonalnie można do mieszanki dodać od razu sól, chociaż ja preferuję dodawanie soli bezpośrednio do potrawy.
Sprzęt
suszarka do warzyw i owoców
młynek do kawy i przypraw
multi szatkownica Tupperware
ostry nóż
Przygotowanie
Cebulę, korzeń selera i pomidory poszatkować na plasterki o grubości 1 do 2 mm Najwygodniej zrobić to na bardzo ostrej szatkownicy, dzięki temu warzywa będą suszyły się znacznie krócej.
Czosnek pokroić w jak najcieńsze plasterki. Chili pozostawić w całości lub przekroić na pół (nasiona pozostawiamy). Wszystkie warzywa ususzyć. Czas suszenia poszczególnych warzyw podałam w przepisie " Skarby jesieni - warzywa " (klik po przepis).
Ususzone warzywa, listek laurowy i przyprawy zmielić (przed zmieleniem odciąć ogonki z chili). Mieszankę przechowywać w szczelnym pojemniku.
Zastosowanie
Do sosów i gulaszów oraz świeżych sałatek, placka po węgiersku, leczo i wielu innych......
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2015/10/przyprawa-wegierska.html