Wykonanie
Odkąd pamiętam dania kuchni węgierskiej gościły w naszym domu bardzo często. Węgierska zupa gulaszowa, leczo czy pörkölt to ulubione potrawy Starego Wielbłąda.Po wielu próbach i.... błędach udało nam się w końcu opracować dopracować recepturę własnej uniwersalnej
mieszanki przypraw do potraw kuchni węgierskiej.Składniki6-10 strączków
chili,1 główka
czosnku1 duża
cebula lub dwie mniejsze1 bardzo duży lub dwa mniejsze
pomidory1 duża
marchewka1 mała
pietruszkamały kawałek
selera korzeniowego (około 40 g)1
listek laurowykminek do smaku (około 1 płaskiej łyżeczki)opcjonalnie 1 łyżeczka
słodkiej papryki wędzonejopcjonalnie można do mieszanki dodać od razu
sól, chociaż ja preferuję dodawanie
soli bezpośrednio do potrawy.Sprzętsuszarka do
warzyw i owocówmłynek do
kawy i przyprawmulti szatkownica Tupperwareostry nóżPrzygotowanie
Cebulę,
korzeń selera i
pomidory poszatkować na plasterki o grubości 1 do 2 mm Najwygodniej zrobić to na bardzo ostrej szatkownicy, dzięki temu warzywa będą suszyły się znacznie krócej.
Czosnek pokroić w jak najcieńsze plasterki.
Chili pozostawić w całości lub przekroić na pół (nasiona pozostawiamy). Wszystkie warzywa ususzyć. Czas suszenia poszczególnych warzyw podałam w przepisie " Skarby jesieni - warzywa " (klik po przepis).Ususzone warzywa,
listek laurowy i
przyprawy zmielić (przed zmieleniem odciąć ogonki z
chili). Mieszankę przechowywać w szczelnym pojemniku.ZastosowanieDo
sosów i gulaszów oraz świeżych sałatek, placka po węgiersku, leczo i wielu innych......
