ßßß
Szarlotka Tygrysiątka:mąka pszenna – ok.40 dkg,żółtko- 2 szt,cukier- 3 łyżki,zimna woda mineralna gazowana- 2 łyżki,margaryna- 250 g,szczypta soli,jabłka 2 kg,cukier do jabłek– 150 g,masło- 70 g,cynamon do smaku.Przygotowanie:Zimną margarynę posiekać nożem. Dosypać do margaryny przesianą mąkę, szczyptę soli oraz cukier. Dodać dwa żółtka i szybko, energicznie rozcierać margarynę palcami. Zagniatać ciasto krótką chwilę a następnie dolać dwie łyżki lodowatej mineralnej- ja wykorzystałam gazowaną. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.Jabłka oskrobać i pokroić na małe kawałki. Do gorącego rondla wsypać cukier i roztopić. Powstającego karmelu nie mieszać, należy jedynie potrząsać rondlem. Na sam koniec karmelizowania cukru wrzucić masło a po krótkiej chwili jabłka. Wskutek spadku temperatury karmel może się zbrylić…ale nie należy się tym przejmować. Smażyć jabłka z karmelem przez kilkanaście minut, im jabłka bardziej soczyste tym dłużej- miałyśmy stare jabłka, lekko wysuszone, mało soczyste, więc zajęło nam to 7-8 minut. J abłka przestudzić.Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Większą część cieniutko rozwałkować i wyłożyć nią natłuszczoną i otrzepaną bułką tarta blaszkę. Na cieście rozłożyć letnie jabłka. Przykryć szarlotkę druga częścią ciasta bardzo, bardzo cieniutko rozwałkowaną. Posmarować z wierzchu białkiem.Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 45-50 minut w temperaturze ca. 210 stopni.