Wykonanie
Uznałam, że trzeba jakoś zaktywizować moją najmłodszą córunię tzw. Tygrysiątko…a Tygrysiątko oprócz
mięsa najbardziej lubi szarlotkę. Tak więc, żeby ja ruszyć od komputera przez ostatni miesiąc odmawiałam zrobienia szarlotki( nawet w święta) .W końcu Tygrysiątko się złamało i powiedziało, że ostatecznie może „sobie” zrobić sama, jeśli tylko
powiem jej jak…trochę mnie to : „sobie” poirytowało, bo ja nie gotuję sobie, nie zmywam sobie…więc odparłam, że
powiem jak się robi szarlotkę dla całej rodziny…bo proporcji na taka malutką ”sobie szarlotkę” nie znam.Tygrysiątko się postarało i pod dyktando upiekło pyszne ciasto…w
sumie to nie wiem, dlaczego jej szarlotka smakował mi bardziej od mojej…może dlatego, że zawsze lepiej smakuje jeśli ktoś nam ugotuje lub upiecze…a może po prostu dlatego, że wyszła jej lepiej- uczeń pobił mistrza:)

Szarlotka Tygrysiątka:
mąka pszenna – ok.40 dkg,
żółtko- 2 szt,
cukier- 3 łyżki,zimna
woda mineralna gazowana- 2 łyżki,
margaryna- 250 g,szczypta
soli,
jabłka 2 kg,
cukier do jabłek– 150 g,
masło- 70 g,
cynamon do smaku.Przygotowanie:Zimną
margarynę posiekać nożem. Dosypać do
margaryny przesianą
mąkę, szczyptę
soli oraz
cukier. Dodać dwa
żółtka i szybko, energicznie rozcierać
margarynę palcami. Zagniatać ciasto krótką chwilę a następnie dolać dwie łyżki lodowatej mineralnej- ja wykorzystałam gazowaną. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
Jabłka oskrobać i pokroić na małe kawałki. Do gorącego rondla wsypać
cukier i roztopić. Powstającego karmelu nie mieszać, należy jedynie potrząsać rondlem. Na sam koniec karmelizowania
cukru wrzucić
masło a po krótkiej chwili
jabłka. Wskutek spadku temperatury karmel może się zbrylić…ale nie należy się tym przejmować. Smażyć
jabłka z karmelem przez kilkanaście minut, im
jabłka bardziej soczyste tym dłużej- miałyśmy stare
jabłka, lekko wysuszone, mało soczyste, więc zajęło nam to 7-8 minut. J
abłka przestudzić.Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Większą część cieniutko rozwałkować i wyłożyć nią natłuszczoną i otrzepaną
bułką tarta blaszkę. Na cieście rozłożyć letnie
jabłka. Przykryć szarlotkę druga częścią ciasta bardzo, bardzo cieniutko rozwałkowaną. Posmarować z wierzchu
białkiem.Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 45-50 minut w temperaturze ca. 210 stopni.