ßßß Cookit - przepis na vinegret limonkowy

vinegret limonkowy

nazwa

Wykonanie

OLIWA Z OLIWEK extra vergine (100ml)*
SOK Z 1/2 LIMONKI (ok 2 łyżki)*
MUSZTARDA (1 łyżeczka)
MIÓD/syrop z agawy (1 łyzeczka)
CZOSNEK (2 małe ząbki, posiekane / przeciśnięte przez praskę)
PIEPRZ CZERWONY (opcjonalnie) (pół łyżeczki)
SÓL PIEPRZ
Do naczynka wlewamy oliwę, dodajemy sok z limonki, miód i musztardę i mieszamy energicznie łyżeczką lub małą trzepaczką by uzyskać gęstą emulsję. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki by sos się schłodził**
* winegretowe minimum to 2 składniki:
TŁUSZCZ i KWAS, w proporcji 3:1
Oczywiście taki 2 składnikowy mix, to zazwyczaj jedynie baza do sosu z prawdziwego zdarzenia.
TŁUSZCZEM
zazwyczaj jest oliwa z oliwek (ale może to być też olej z orzechów, lniany, kokosowy czy inny, wyobraźni!)
– kupujcie taką w CIEMNYCH POJEMNIKACH – jej wrogiem numer jeden jest światło słoneczne, które powoduje jej utlenianie i jełczenie
– pojemnik powinien być SZKLANY, ew aluminiowy, lepiej nie plastikowy, no i oczywiście szczelnie zamknięty – wróg oliwy numer dwa to POWIETRZE
– trzecią rzeczą, której oliwa nie lubi jest zła TEMPERATURA – najlepiej przechowywać ją w nieco niższej niż pokojowa, 12-18*, ale z pewnością nie w lodówce!
KWAŚNOŚĆ
uzyskamy dzięki dodaniu SOKU Z CYTRYNY/LIMONKI i/lub OCTU (np jabłkowego/winnego)
** Bezpośrednio przed użyciem mieszamy sos ponownie – w miarę upływu czasu będzie się rozwarstwiał
.
Źródło:http://thefoodtime.com/limonkowy-sos-vinegret