Wykonanie

PRZEPIS NA SPÓD DO PIZZY KLIK
POMIDORY Z PUSZKI (całe) (1 puszka)
KONCENTRAT POMIDOROWY (4-5 łyżek)1 BARDZO DOJRZAŁE
AWOKADOŚWIEŻA
BAZYLIA (pęczek)SUSZONA
BAZYLIA (2 łyżeczki)
OLIWA Z OLIWEKSÓL PIEPRZDO POSYPANIA:
SER RICOTTA (lub inny) (ok 100g)
Pomidory wyjmujemy z puszki, kroimy na połówki. Pozostały przecier przelewamy do naczynka, dodajemy łyżeczkę
oliwy, koncentrat, posiekaną świeżą
bazylię, suszoną
bazylię,
sól i świeżo zmielony
pieprz, mieszamy – ma powstać gęsty sos. Sosem smarujemy przygotowane ciasto. Na wierzchu układamy
pomidory, pokrojone w plasterki
awokado, posypujemy listkami
bazylii. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250* i pieczemy ok 10minut (po 6-7 minutach wyjmujemy, posypujemy pokruszonym
serem i wkładamy z powrotem do piekarnika, dopiekamy najlepiej na termoobiegu). Upieczone pizze kroimy na kawałki, skrapiamy
oliwą z oliwek. Gotowe!.