Wykonanie
Tomato Pie, czyli właściwie rodzaj pizzy z
pomidorami, zostało stworzone na przełomie XIX i XX wieku przez włoskich imigrantów w USA. Jest to danie proste, lekkie i bardzo aromatyczne. Robi się je szybko i nie jest drogieSkładniki:Niezawodne ciasto na pizzę
oliwa z oliwekdobre
pomidory (4-5 sztuk)ewentualnie łyżka
koncentratu pomidorowegooreganobazyliasólpieprzPrzygotowanie:Ciasto dokładnie układamy w głębszej blaszce (lub na blaszce płaskiej, tworząc grubsze brzegi). Smarujemy z góry
oliwą z oliwek, przykrywamy folią i odstawiamy na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę, kroimy w średniej wielkości kostkę. Przyprawiamy
solą i
pieprzem, dodajemy łyżkę
oliwy i ewentualnie
koncentrat pomidorowy, jeśli same
pomidory są mało aromatyczne. Na końcu dodajemy (według uznania) posiekane świeże
oregano.Danie pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg). Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut i wyjmujemy z formy. Posypujemy świeżą
bazylią i
startym serem (
parmezanem,
grana padano lub innym twardym i dość wyraźnym w smaku).