ßßß Cookit - przepis na Winko św. Hildegardy

Winko św. Hildegardy

nazwa

Wykonanie

Za oknem jesień. Dni są coraz krótsze a wieczory coraz dłuższe. Na te długie i zimne wieczory jako rozgrzanie do ciepłej herbaty polecam winko św. Hildegardy . Z tym winkiem zaprzyjaźniłam się w zeszłym roku przy okazji jednej z infekcji zatok. Poleca go Stefania Korżawska na wzmocnienie organizmu, serca i nerek a także na szybsze pozbycie się zalegającego śluzu w organizmie. Winko jest bardzo dobre w smaku, ale w zaleceniach jest dodanie tylko jednego kieliszka do szklanki herbatki ziołowej. Winko św. Hildegardy wzmacnia działanie herbaty.
Winko można przygotować na bazie własnego octu jabłkowego lub sklepowego dobrej jakości a także soku z cytryny. Ja użyłam soku z cytryny. Winko można spożywać zaraz po przyrządzeniu.
2 butelki dobrego białego wina,wytrawnego, gronowego (2x 750ml)
garść natki pietruszki
1/2 szklanka octu jabłkowego lub 2 łyżki soku z cytryny
1/2 litra miodu naturalnego
4 łyżki owoców głogu
1 pokruszona laska cynamonu
Wino przelewamy do garnka, dodajemy rozdrobnioną pietruszkę i owoce głogu.
Zagotowujemy i przez 15 minut gotujemy na małym ogniu.
Zostawiamy pod przykryciem na 1/2 godziny.
Po tym czasie przecedzamy, dodajemy miód, sok z cytryny lub ocet jabłkowy, cynamon.
Całość zagotowujemy i ogrzewamy przez 5 minut.
Gorące przelewamy do butelek.
Pijemy 3 – 4 razy dziennie po 1 łyżce lub dodajemy do ciepłej herbatki.
Na zdrowie!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/winko-sw-hildegardy