Wykonanie
Za oknem jesień. Dni są coraz krótsze a wieczory coraz dłuższe. Na te długie i zimne wieczory jako rozgrzanie do ciepłej
herbaty polecam
winko św. Hildegardy . Z tym
winkiem zaprzyjaźniłam się w zeszłym roku przy okazji jednej z infekcji zatok. Poleca go Stefania Korżawska na wzmocnienie organizmu,
serca i nerek a także na szybsze pozbycie się zalegającego śluzu w organizmie.
Winko jest bardzo dobre w smaku, ale w zaleceniach jest dodanie tylko jednego kieliszka do szklanki
herbatki ziołowej.
Winko św. Hildegardy wzmacnia działanie
herbaty.
Winko można przygotować na bazie własnego
octu jabłkowego lub sklepowego dobrej jakości a także
soku z cytryny. Ja użyłam
soku z cytryny.
Winko można spożywać zaraz po przyrządzeniu.

2 butelki dobrego
białego wina,wytrawnego,
gronowego (2x 750ml)garść
natki pietruszki1/2 szklanka
octu jabłkowego lub 2 łyżki
soku z cytryny1/2 litra
miodu naturalnego4 łyżki
owoców głogu1 pokruszona laska
cynamonuWino przelewamy do garnka, dodajemy rozdrobnioną
pietruszkę i
owoce głogu.Zagotowujemy i przez 15 minut gotujemy na małym ogniu.Zostawiamy pod przykryciem na 1/2 godziny.Po tym czasie przecedzamy, dodajemy
miód,
sok z cytryny lub
ocet jabłkowy,
cynamon.Całość zagotowujemy i ogrzewamy przez 5 minut.Gorące przelewamy do butelek.Pijemy 3 – 4
razy dziennie po 1 łyżce lub dodajemy do ciepłej
herbatki.Na zdrowie!!
