ßßß Cookit - przepis na WINKO ŚW. HILDEGARDY

WINKO ŚW. HILDEGARDY

nazwa

Wykonanie

To winko ma cenne właściwości lecznicze. Regeneruje cały organizm, a zwłaszcza serce i nerki. Winko św. Hildegardy nie tylko doskonale wpływa na nasze zdrowie, ale jest w smaku tak dobre, że chciałoby się wypić dużo, dużo więcej niż jest to zalecane.
Wykonanie jest proste i dość szybkie, gdy się już ma własny ocet jabłkowy. Bardzo istotny jest fakt, że winko św. Hildegardy można spożywać niemal tuż po sporządzeniu. Warto wcześniej wyprodukować sobie ocet jabłkowy, który z pewnością będzie lepszy od tego zakupionego w sklepie, czy też alternatywnego składnika winka jakim jest sok z cytryny.
Przepis pochodzi z książki Stefanii Korżawskiej "Drogowskazy zdrowia" Przepisem na winko św. Hildegardy inauguruję nowy cykl wpisów pt. "MOJA DOMOWA APTEKA nie tylko ZIOŁOWA", które postanowiłam co jakiś czas publikować W KUCHENNYM OKNIE.
Składniki :
dobra garść natki pietruszki
4 łyżki owoców głogu
2 butelki wina białego, gronowego, wytrawnego (2x750ml)
½ szklanki octu jabłkowego własnej produkcji lub 2 łyżki soku z cytryny
½ litra miodu naturalnego
1 pokruszona laseczka cynamonu
Wykonanie :
Garść rozdrobnionej natki pietruszki i owoce głogu wsypujemy do garnka, wlewamy wino. Zagotowujemy, a następnie na małym ogniu ogrzewamy 15 minut. Zostawiamy do naciągnięcia pod przykryciem około ½ godziny.
Przecedzamy, dodajemy ocet jabłkowy lub sok z cytryny, miód i pokruszoną laseczkę cynamonu. Zagotowujemy i na małym ogniu ogrzewamy 5 minut. Gorące rozlewamy do butelek. Pijemy 3 - 4 razy dziennie po 1 łyżce. Autorka zaleca wlewać winko do ciepłej herbatki ziołowej, wówczas działa skuteczniej.
Polecam rownież :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2012/11/WINKO-SW-HILDEGARDY.html