ßßß Cookit - przepis na Norweski chleb z solą morską

Norweski chleb z solą morską

nazwa

Wykonanie

Przepyszny, mięsisty i wilgotny w środku. Mocno chrupiąca skórka i lekko słonawy smak. Idealny z samym masłem.
W oryginalnym przepisie jest mąką chlebowa żytnia. Niestety przez pomyłkę wsypałam pełnoziarnistą i już odwrotu nie było
Pomimo tego, chleb wyszedł rewelacyjny. Bajecznie prosty w wykonaniu. Polecam
SKŁADNIKI:
175 g mleka
175 g wody
2 łyżeczki brązowego cukru
7 g suchych drożdży
250 g mąki żytniej chlebowej typ 720
200 g mąki pszennej chlebowej np. typ 550
1 łyżka soli morskiej
2 łyżeczki nasion kminku
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka przelewamy mleko oraz wodę, dodajemy brązowy cukier. Całość delikatnie podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczeniu cukru. Ściągamy z palnika, wsypujemy drożdże i mieszamy. Przykrywamy pokrywką na ok 10-15 minut. W tym czasie płyn powinien się spienić.
W osobnej misce mieszamy mąki, sól morską oraz kminek ( kminek można pominąć). Wlewamy spieniony płyn i wyrabiamy dość gęste ciasto. Ja wyrabiałam za pomocą robota kuchennego z hakiem. Ciasto będzie lepkie i nie należy podsypywać go mąką.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski , przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinkę lub do momentu aż ciasto podwoi swoją obecność.
Ciasto przełożyć na blaszkę i uformować bochenek, proponuję uformować węższy, gdyż może się lekko rozlać. Odstawić na 30 minut. Ponacinać w kilku miejscach nożem. Wstawić do nagrzanego piekarnika – 180 stopni. Piec 30-40 minut. Chleb powinien być ładnie brązowy, a postukany od spodu wydawać głuchy odgłos. Wystudzić na kratce.
Smacznego
Źródło:http://potravel.pl/2014/11/11/norweski-chleb-z-sola-morska