Wykonanie
Przepyszny, mięsisty i wilgotny w środku. Mocno chrupiąca skórka i lekko słonawy smak. Idealny z samym
masłem.W oryginalnym przepisie jest
mąką chlebowa żytnia. Niestety przez pomyłkę wsypałam pełnoziarnistą i już odwrotu nie byłoPomimo tego,
chleb wyszedł rewelacyjny. Bajecznie prosty w wykonaniu. Polecam
SKŁADNIKI:175 g
mleka175 g
wody2 łyżeczki
brązowego cukru7 g suchych
drożdży250 g
mąki żytniej chlebowej typ 720200 g
mąki pszennej chlebowej np. typ 5501 łyżka
soli morskiej2 łyżeczki nasion
kminkuPRZYGOTOWANIE:Do garnka przelewamy
mleko oraz
wodę, dodajemy
brązowy cukier. Całość delikatnie podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczeniu
cukru. Ściągamy z palnika, wsypujemy
drożdże i mieszamy. Przykrywamy pokrywką na ok 10-15 minut. W tym czasie płyn powinien się spienić.W osobnej misce mieszamy
mąki,
sól morską oraz
kminek (
kminek można pominąć). Wlewamy spieniony płyn i wyrabiamy dość gęste ciasto. Ja wyrabiałam za pomocą robota kuchennego z hakiem. Ciasto będzie lepkie i nie należy podsypywać go
mąką.Ciasto przełożyć do wysmarowanej
olejem miski , przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinkę lub do momentu aż ciasto podwoi swoją obecność.Ciasto przełożyć na blaszkę i uformować bochenek, proponuję uformować węższy, gdyż może się lekko rozlać. Odstawić na 30 minut. Ponacinać w kilku miejscach nożem. Wstawić do nagrzanego piekarnika – 180 stopni. Piec 30-40 minut.
Chleb powinien być ładnie brązowy, a postukany od
spodu wydawać głuchy odgłos. Wystudzić na kratce.Smacznego