ßßß Cookit - przepis na Chleb z natką pietruszki na zaczynie z jogurtem

Chleb z natką pietruszki na zaczynie z jogurtem

nazwa

Wykonanie

Składniki na zaczyn, który robimy wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba.
25 g zakwasu aktywnego tzn. takiego który ma specyficzny zapach i "bąbelkuje"
300 g mąki żytniej typ 720
150 g jogurtu
150 g wody
Składniki zaczynu łączymy w misce, przykrywamy i pozostawiamy do przefermentowania w temp. pokojowej na 12- 16 godz. Zaczyn powinien delikatnie urosnąć i opaść.
Ciasto właściwe:
625 g zaczynu, całość
530 g mąki chlebowej typ 720, u mnie typ 650
280 g wody
2 łyżeczki cukru brązowego
20 g soli morskiej
60 g natki pietruszki, u mnie mniej i niepotrzebnie drobno ją pokroiłam, powinna być grubo pokrojona
mąka do podsypania w trakcie składania ciasta
Przygotowanie :
Składniki ciasta właściwego mieszamy razem i wyrabiamy około 5 min. ręcznie lub nieco krócej mechanicznie. Na koniec dodajemy natkę i dokładnie mieszamy z ciastem.
Ciasto pozostawiamy na 2 i pół godziny
W międzyczasie 2 razy w odstępie 50 min, wyjmujemy ciasto na omączony blat i składamy kopertę. za trzecim razem formujemy ciasto w bochenek i wkładamy do ostatecznego rośnięcia. U mnie rosło około 2 godz.
Pieczemy w nagrzanym do temp. 240 *C , a nawet 250 *C w naparowanym piekarniku, na blaszce, w garnku lub na kamieniu przez 15 min. Po czym wyjmujemy naczynie z wodą, zmniejszamy temperaturę do 220 *C dopiekamy przez 30-35 min. Na 10 minut przed końcem pieczenia zmniejszamy temp. do 200 *C
Chleb po wyjęciu z piekarnika ma być rumiany, lekki i po stukaniu zgiętym palcem w spód bochenka, ma wydawać głuchy odgłos.
Uwaga :
Ważna jest początkowa temperatura i te 15 min, kiedy to chleb powinien urosnąć i „zamknąć” powierzchnię skórki na słomiany kolor.
Przepis z niezawodnego bloga Danusi ,
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2015/02/chleb-z-natka-pietruszki-na-zaczynie-z.html