Wykonanie

Składniki na zaczyn, który robimy wieczorem, dzień przed pieczeniem
chleba.25 g zakwasu aktywnego tzn. takiego który ma specyficzny zapach i "bąbelkuje"300 g
mąki żytniej typ 720150 g
jogurtu150 g
wody
Składniki zaczynu łączymy w misce, przykrywamy i pozostawiamy do przefermentowania w temp. pokojowej na 12- 16 godz. Zaczyn powinien delikatnie urosnąć i opaść.Ciasto właściwe:625 g zaczynu, całość530 g
mąki chlebowej typ 720, u mnie typ 650280 g
wody2 łyżeczki
cukru brązowego20 g
soli morskiej60 g
natki pietruszki, u mnie mniej i niepotrzebnie drobno ją pokroiłam, powinna być grubo pokrojona
mąka do podsypania w trakcie składania ciasta

Przygotowanie :Składniki ciasta właściwego mieszamy razem i wyrabiamy około 5 min. ręcznie lub nieco krócej mechanicznie. Na koniec dodajemy
natkę i dokładnie mieszamy z
ciastem.Ciasto pozostawiamy na 2 i pół godzinyW międzyczasie 2
razy w odstępie 50 min, wyjmujemy ciasto na omączony blat i składamy kopertę. za trzecim razem formujemy ciasto w bochenek i wkładamy do ostatecznego rośnięcia. U mnie rosło około 2 godz.Pieczemy w nagrzanym do temp. 240 *C , a nawet 250 *C w naparowanym piekarniku, na blaszce, w garnku lub na kamieniu przez 15 min. Po czym wyjmujemy naczynie z
wodą, zmniejszamy temperaturę do 220 *C dopiekamy przez 30-35 min. Na 10 minut przed końcem pieczenia zmniejszamy temp. do 200 *C
Chleb po wyjęciu z piekarnika ma być rumiany, lekki i po stukaniu zgiętym palcem w spód bochenka, ma wydawać głuchy odgłos.Uwaga :Ważna jest początkowa temperatura i te 15 min, kiedy to
chleb powinien urosnąć i „zamknąć” powierzchnię skórki na słomiany kolor.Przepis z niezawodnego bloga Danusi ,